TVEGANJA

Nepredvidljive volitve, poki balončkov in dohodkovna neenakost

L.T.
8. 1. 2018, 20.00
Deli članek:

Investitorji naj se v aktualnem letu pripravijo na 30 tveganj, ki bi lahko korenito zamajala trge, opozarja analitik Deutsche Bank.

Twitter
Vodilni analitik Deutsche Bank predvideva tveganja letošnjega leta.

Indeks nihajnosti, s katerim borzni posredniki merijo muhavost trgov pri odzivih na nepredvidljive dogodke, je sicer razmeroma nizek. Problem je v nenehno spreminjajoči se politični krajini sveta, opozarja Torsten Slok, glavni mednarodni ekonomist pri skupini Deutsche Bank.

Reuters
Če bodo v Britaniji vajeti prevzeli laburisti, bi si ta lahko premislila glede izstopa iz EU.

V preteklih dneh je med investitorji zakrožil njegov dopis, ki opozarja na 30 tveganj, ki bodo predvidoma zatresla finančne trge. Med njimi našteva pok mehurčka, ki je zrasel okoli kriptovalute bitcoin, in mehurčkov, ki so se napihnili na nepremičninskih trgih v Kanadi ter Avstraliji in v skandinavskih državah. Mali vlagatelji bi zaradi poka teh balončkov po predvidevanjih znali izgubiti vero v delovanje trgov.

Profimedia
Pok mehurčka okoli kriptovalute bitcoin bi lahko zamajal zaupanje malih vlagateljev v delovanje trgov.

Američani že desetletja niso bili tako zadolženi

Velike stvari prek luže bi lahko sprožila naraščajoča dohodkovna neenakost, ki bi se po Slokovem mnenju prevedla v več nezadovoljstva med volivci, ki bi se zato na volitvah lahko odločali za bolj populistične kandidate. Američani niso bili tako revni in zadolženi že več desetletij, odstotek družin z več dolga kot prihranki je namreč večji kot kadarkoli po letu 1962.

Za november so sicer v ZDA razpisane vmesne kongresne volitve, na katerih bodo Slokova predvidevanja postavljena pred test. Za zanimivo neznanko v tem procesu Slok označuje tudi Muellerjevo preiskavo vpletenosti Rusije v ameriško predvolilno kampanjo.

Si bo Britanija premislila?

Slok v Veliki Britaniji ne izključuje nove, predvidoma laburistične vlade, ki bi si znala premisliti glede otoškega izstopa iz Evropske unije.

Dohodkovna neenakost v ZDA bi lahko volilno politiko premaknila še dlje stran od političnega centra. 

Dobrih in slabih novic pa se lahko nadejajo tudi v Nemčiji. Po eni strani bi se po dolgih letih stagnacije proti pričakovanjem dvignile plače nemških delavcev, po drugi strani bi se lahko dvignile tudi cene tamkajšnjih potrošnih dobrin.

Vzrok nestabilnosti trgov bodo kot vedno tudi volitve. Trgi ne vedo, kaj pričakovati od lokalnih volitev v Britaniji, negotovi so o tem, kaj bo z Italijo in ruskimi predsedniškimi volitvami. Kot vedno pa je na tapeti tudi Severna Koreja oziroma njena igra z jedrskimi vžigalicami.