Imuniteta

Se je Mugabe za odstop pogodil?

J.P./STA
26. 11. 2017, 17.24
Posodobljeno: 26. 11. 2017, 17.27
Deli članek:

Leo Mugabe, nečak Roberta Mugabeja je danes povedal, da se dolgoletni predsednik Zimbabveja počuti dobro in je "precej vesel", kljub temu, da so ga po 37 letih na oblasti prisili v odstop. Ni pa želel komentirati navedb, da naj bi 93-letni Mugabe za upokojitev dobil deset milijonov dolarjev.

Reuters
Robert in Grace Mugabe

"Dobro mu je. Bil sem pri njemu. Je precej vesel," je povedal sin Mugabejeve že pokojne sestre Sabine.

"Pravzaprav se veseli svojega novega življenja - kmetovanja in življenja na podeželju. Dobro je to sprejel," je še dodal.

Povedal je sicer, da naj bi se Mugabe in njegova žena Grace zdaj vendarle pripravljala še, da ustanovita univerzo v njegovo čast. "Načrtuje Univerzo Roberta Mugabeja, da bosta imela kaj delati," je za Grace dejal Leo Mugabe.

Avgusta so objavili načrte, da bi v kraju Mazowe, ki leži kakih 35 kilometrov od Harareja, ustanovili univerzo za podiplomski študij. Za to je Mugabe nameraval nameniti milijardo dolarjev, kljub veliki revščini in gospodarskemu razsulu, ki vlada v državi. Tedaj so na te načrte letele ostre kritike.

Leo Mugabe pa ni hotel komentirati navedb časnika Zimbabwe Independent, da se je Mugabe v zameno za odstop pogodil za 10 milijonov dolarjev odpravnine, imuniteto pred morebitnim sodnim pregonom, lahko pa bo obdržal tudi svojo lastnino. Še naprej bo prejemal predsedniško plačo, njegova žena Grace pa po njegovi smrti polovico te vsote.