Interaktivni zemljevid

Katastrofalne posledice, ki jih povzroča gibanje proti cepljenju

S.R.
27. 10. 2017, 09.08
Posodobljeno: 27. 10. 2017, 09.17
Deli članek:

Nepridobitna organizacija Svet za zunanje zadeve je objavila interaktivni zemljevid, na katerem je nazorno prikazana škoda, ki jo je povzročilo gibanje proti cepljenju.

Council on Foreign Relations

Cepljenje predstavlja enega največjih dosežkov s področja medicine v preteklem stoletju. Nekdaj smrtonosne bolezni so postale obvladljive, nekatere smo že povsem izkoreninili, cepiva pa so rešila nešteto človeških življenj. Obstaja torej možnost, da cepiva delujejo celo predobro, naš kolektivni spomin pa je na drugi strani prekratek, da bi se spominjali katastrofalnih posledic, ki so jih nekatere bolezni povzročale še pred nekaj desetletji.

V 21. stoletju se vsaj na tem področju tako vračamo v obodobje pred razvojem sodobne medicine, saj dandanes mnogi starši cepljenje svojih otrok burno zavračajo, za kar navajajo razloge, ki so povsem skregani z znanostjo in logiko. Posledica tega trenda so na žalost ponovni izbruhi bolezni, ki so danes sicer povsem obvladljive.

Svet za zunanje zadeve je tako objavil interaktivni zemljevid, na katerem so podrobno predstavljene katastrofalne posledice teh slaboumnih odločitev, objavljen pa je na spletnem mestu Vaccines Work. Vključuje obdobje med letoma 2008 in 2017, prikazuje pa potek globalnih izbruhov ošpic, otroške paralize, mumpsa, rdečk in oslovskega kašlja, ki jih je s cepivi mogoče povsem preprosto preprečiti. Glede na ocene ameriškega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni na svetu zaradi ošpic vsako letu umre približno 146.000 ljudi, večinoma otrok. Oslovski kašelj vsako leto povzroči približno 195.000 smrti, pri čemer večina žrtev sicer prihaja iz najrevnejših regij, ki imajo omejen dostop do cepiv, vendar je naravnost zastrašujoče dejstvo, da za oslovskim kašljem umirajo tudi na Zahodu, kjer so cepiva na voljo vsakomur.