Spremembe

Jerkičeva obljublja boj za boljša delovna mesta

mk,sta
4. 10. 2017, 15.59
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 16.04
Deli članek:

Delegati Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so na današnjem kongresu s 86 glasovi za in petimi proti za novo predsednico zveze potrdili Lidijo Jerkič. Na tem mestu je nasledila dolgoletnega vodjo Dušana Semoliča, ki z današnjim dnem odhaja v pokoj.

STA
Jerkičeva se na novo delovno mesto seli iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije.

V daljšem poslovilnem govoru je Semolič poudaril, da je eden glavnih ciljev ZSSS, da zagotovi, da bo vsak delavec dostojno živel. "Nujno je, da za delo dobi dostojno plačilo, da dela v okolju, kjer se varuje njegovo zdravje, da ko nastopi bolezen, dobi ustrezno varstvo, da lahko gredo njegovi otroci v šolo, ki je dostopna vsem. In da je, ko gre v pokoj, starost človeku vredna - spoštljiva do življenja, ki si ga dal v mlajših letih." Vsekakor te pravice danes marsikomu niso več zagotovljene, zato tudi sindikaliste čakajo težki in veliki izzivi.

Bobo
Semolič je ZSSS vodil kar 26 let.

Kot pravi, sta bili v tem času dve težki obdobji. Po osamosvojitvi in po krizi 2008. Po njegovem se je takrat vsa teža neoliberalne politike, ki si je prilastila demokratične institucije zgrnila na delavstvo. Izpostavil je tudi svoje razočaranje nad tem, da neoliberalne politike še vedno živijo.

V nagovoru je Jerkičeva napovedala večjo usmerjenost k članom zveze in boljšo učinkovitost. Med poznavalci delovanja sindikata je bilo moč slišati, da so starejši kadri zavirali razvoj in delo zveze s tem, ko niso odšli v pokoj. Njene besede lahko zato razumemo v smeri tega, da si bo prizadevala za premike na tem področju.

Boj za boljša delovna mesta

Napovedala je, da si bo prizadevala za spremembo prioritet. Med drugim si želi boj za ohranjanje delovnih mest nadomestiti z bojem za boljša delovna mesta. Strinjala pa se je, da jo skupaj s sodelavci čaka težko delo: "Če bomo želeli večjo enotnost in udarnost, nas čaka veliko naporov." V ta namen želi stopiti v stik z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), saj si želi kolektivnih pogajanj za višje plače, kar v GZS verjetno ne bodo sprejeli z navdušenjem. "Delodajalci si namreč že rahlo pulijo lase, saj ne vedo več, kaj storiti, da bi privabili delavce," je še dejala Jerkičeva.

Finančna preračunljivost in egoizem

Glede upadanja članstva v sindikatih meni, da gre to pripisati tudi finančni preračunljivosti. "Marsikdo preračuna, da če je član sindikata, ga to stane toliko in toliko, če pa ni, ima enake pravice kot član," je dejala. Opozorila je, da je to posledica egoistične naravnanosti, ki jo družba spodbuja zadnja desetletja. Jerkičevaje predstavila tudi predlog svoje ožje ekipe, ki jo sestavljajo izvršni sekretarji Andreja Poje za ekonomsko področje, Andrej Zorko za pravno področje, Lučka Böhm za socialno področje, Sanja Leban Trojar za izobraževanje, informiranje in svete delavcev ter Nina Štrajhar za finančna vprašanja.

STA
86 delegatov je glasovalo za, pet pa proti Lidiji Jerkič, ki je bila tudi edina kandidatka na kongresu.

Novo ekipo vsekakor čaka veliko izzivov, čeprav se v Sloveniji število brezposelnih zmanjšuje, pa je kot je ugotovila tudi Jerkičeva vse večji problem pri nas kakovost delovnih mest in množične kršitve zakonodaje celo v službah v javni upravi. Kar tri četrtine slovenskih zaposlenih prejem manj od 1040 evrov plače, kolikor znaša povprečna plača pri nas. Borba proti prekarnim zaposlitvam, neplačanim naduram in vse večjim delovnim obremenitvam ob slabem plačilu bo zato za sindikat pravi izziv. Nujnost boja proti tem praksam pa bi morali prepoznati tudi politiki, za katere ne bo dovolj, da se samo pokažejo na kongresu, temveč bodo morali tudi prisluhniti predlogom za izboljšanje položaja in jih zakonsko urediti.