Javno pismo

Zavrnila je Melanio: jo zato čakajo posledice?

T.L.
29. 9. 2017, 09.10
Posodobljeno: 29. 9. 2017, 10.39
Deli članek:

Glavni očitek prvi dami: izbrala je kliše, čeprav ima na dosegu roke najbolj izbrane naslove vsega sveta.

Profimedia
Melania Trump.

Melania Trump je dobila še eno zaušnico: knjižničarka v osnovni šoli v ameriški zvezni državi Massachusetts se je odločila, da bo zavrnilo donacijo knjig prve dame.

Knjižničarka Liz Phipps Soeiro iz osnovne šole v Cambridgeportu je v zapisu na blogu kritizirala izbiro literature prve dame, dotaknila pa se je tudi politiko Trumpove administracije, saj je Bela hiša izbrala eno šolo v vsaki zvezni državi in ji v okvirju nacionalnega dneva branja podarila 10 knjig.

Melania Trump je v pismu otrokom, ki bodo prejeli knjige, zapisala: "Izobrazba je najverjetneje najpomembnejša, čudovita priložnost v vaših mladih življenjih".

V daljšem zapisu se je knjižničarka zahvalila Trumpovi za knjige: "Hvala, da ste ob nacionalnem dnevu branja moji šolski knjižnici poslali deset naslovov knjig Dr Seuss (poslanih naslednjega dne z letalom. Morale so biti drage). Ponosna sem, da ste prepoznali, da je moja šola nekaj posebnega. Res je," je začela obsežen zapis knjižničarka. Nadaljevala je, da imajo v knjižnici zbrana izbrana in nagrajena literarna dela. 

Nato pa okrcala Melanio zaradi njene izbire: "Morda tega ne veste, vendar ima Dr Seuss v otroški literaturi status klišeja, utrujenega in izrabljenega ambasadorja otroške literature." 

"Kot prva dama Združenih držav Amerike imate na dosegu roke izjemno platform, ki lahko vključuje svetovne vire.

Trumpovo je nato vprašala, zakaj knjig raje ne podari skupnostim, ki so premalo financirane in nepriviligirane in ostajajo odrinjene na rob "zahvaljujoč" Trumpovi ministrici za izobraževanje Betsy DeVos

Iz šolskega okrožja Cambridge pa so že sporočili, da z zapisom niso povezani in da zaposlena ni bila pooblaščena, da bi sprejela ali zavrnila donacijo v imenu šole ali šolskega okrožja.