Padli tajkun

Nekdanji lastnik Mercatorja ostal brez svojega otoka Smokvice

Matej Klarič
28. 9. 2017, 13.42
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 13.45
Deli članek:

Včeraj je brez svojega lastnega otoka ostal Ivica Todorić, lastnik Agrokorja, ki je po zadnjih podatkih bilance svoje trgovine priredil kar za vrtoglavi 2 milijardi evrov.

STA
Todorić je sicer vse do danes lastnik kar okrog 90 odstotkov delnic družbe, proti njemu pa je predsednik sabora Božo Petrov vložil kazensko prijavo, zaradi suma prirejanja finančnih poročil.

Hitra privatizacija v devetdesetih letih, ki jo je na hrvaškem narekovala nepremišljena politika predsednika Franje Tuđmana, je povzročila razraščanje revščine in socialnih razlik na račun izjemnega bogatenja nekaterih. Med izbranimi, ki so lahko počeli skorajda kar jih je bila volja, je bil tudi Ivica Todorić, ki je s spornimi praksami od prodajalca rož postal 90-odstotni lastnik Agrokorja, ki je pred tremi leti kupil tudi slovenskega trgovca Mercator. 

Youtube
Todorićevo nekdanje posestvo na otoku Smokvice, ki ga je brezplačno uporabljala njegova družina.

Tako je imela Todorićeva družina 11 let v brezplačni uporabi celo Hrvaški otok Smokvice, ki leži v srednji Dalmaciji. Otok je sicer 1995. leta vlada odstopila občini Primošten, ki je Smokvice za 30 let dala v najem Grafoplastu. Njegov lastnik Ante Lušić pa je leta 2006 predal svoje pravice nad otokom Todoriću.

Vendar pa se je Agrokorjeva zgodba o uspehu izkazala za hišico iz kart, ki se je začela rušiti v letošnjem letu, ko podjetje več ni moglo odplačevati svojih dolgov. Takrat se je začel tudi padec Ivice Todorića, ki mu sedaj zaradi prirejenih podatkov grozi celo zapor.

Odnesli vse

Včeraj so deložirali tudi njegovo imetje na otoku in iz njega odnesli vse od fitness naprav do električnih vtičnic. Pri vsem skupaj je zanimivo tudi to, da je sodišče že leta 2009 sprejelo odločitev o deložaciji, toda glede tega nihče do včeraj ni naredil ničesar. Šele sedaj, ko je tajkun ostal brez svoje moči, so se odločili za takšen korak.

Ne misli se predati

Tudi Todorić se ne misli predati. Da bi javnosti predstavil svojo plat resnice se je prvič po odhodu iz Agrocorja oglasil v javnosti prek bloga, kjer se že na naslovnici sprašuje, kako se krade Agrokor. Precej verjetno pa je, da bo z objavljenimi informacijami v težave spravil še koga drugega. Na blogu je že objavil tudi domnevno vsebino pogovorov s podpredsednico vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić, ki je zanikala, da bi se kadarkoli dobila z njim. Todorić pa jo je obtožil, da želi prevarati hrvaško javnost.

30 vprašanj za Todorića

Todorić je užival v luksuzu. Nova uprava Agrokorja pa se je odločila prodati vseh njegovih stvari, ki niso bistvene za poslovanje. Med temi so Mercedes, Audi, Range Rover in motorna jahta dolga 23,86 metra ter helikopter.

Dario Juričan, avtor filma Gazda, ki govori o stanju družbe na Balkanu in posledicah tranzicije, privatizacije in posledičnem vzponu Ivice Todorića, ki ga hrvaška nacionalna televizija ni želela prikazati, je Todoriću poslal pismo s 30 vprašanji. V njih izraža presenečenje nad njegovo nenadno medijsko aktivnostjo in ga prosi, da mu odgovori na njegova vprašanja, da bi se lahko dokopali do resnice o Agrokorju.

30 vprašanj za Todorića

Med drugim ga sprašuje o tem, zakaj je v intervjuju v Globusu leta 2000 navedel, da je diplomiral leta 1976, če iz dokumentacije ekonomske fakultete izhaja, da je fakulteto končal 1985. leta. Sprašuje ga tudi kakšen je bil sploh njegov ustanovitveni kapital v Agrokorju. Kdo mu je omogočil priti do nakupa poceni zemljišč v Zagrebu in katerim politikom vse je dajal denar za promoviranje demokracije. Pri tem navaja, da je enemu izmed pripadnikov Liberalne stranke v te namene izročil skoraj 7 tisoč evrov v gotovini. Sprašuje pa ga tudi po tem kakšno vlogo mu je namenil predsednik Hrvaške Franjo Tuđman.

Reuters
Hrvaški predsednik Franjo Tudžman je bil v devetdesetih letih naklonjen hitri privatizaciji, ki je ustvarila tajkune Todoričevega tipa.