Naravna nesreča

Orkan Irma povzročil pravo zmešnjavo

K.M./STA
10. 9. 2017, 08.05
Posodobljeno: 10. 9. 2017, 08.05
Deli članek:

Spremenil je smer in ogrozil številne druge prebivalce Floride.

Profimedia
Stanje na Kubi.

Prebivalci ameriške zvezne države Floride so v soboto zvečer stresali jezo na meteorologe, ki so najprej več dni napovedovali, da se bo orkan Irma najbolj znesel na vzhodno obalo Floride oziroma okrog mesta Miami odkoder so nekateri potovali na "varen" zahod države, ki je sedaj najbolj ogrožen.

Irma je v soboto zvečer prispela do otočja Florida Keys kot orkan 3. kategorije s hitrostjo vetrov do 200 kilometrov na uro, največji udarec pa bo območje doživelo danes, saj se je v zadnjih urah moč orkana zopet povečala. Še vedno pa gre za zelo počasen orkan, kar naj bi bila zelo slaba plat, saj to pomeni, da se bo na določenih območjih zadrževala dolgo časa. 

Irma je na pohodu čez Karibe pobila več kot 20 ljudi, škodo merijo v milijardah dolarjev, največja pa bo zanesljivo v ZDA, kjer ima orkan največ za uničiti. Od Naplesa se bo Irma predvidoma premaknila navzgor proti območju mesta Tampe, kjer živi tri milijone ljudi. Tampo je nazadnje večji orkan prizadel leta 1921, ko je imela le 10.000 prebivalcev.