Katastrofalne poplave

FOTO in VIDEO: Panika v poplavljenem Houstonu: obupani ljudje streljajo na reševalce

G.G./STA
29. 8. 2017, 09.07
Posodobljeno: 29. 8. 2017, 09.08
Deli članek:

Ekipe reševalcev v čolnih in helikopterjih v Houstonu so na robu zmogljivosti. Od narasle vode ogrožene prebivalce spravljajo na varno. Ker ne morejo rešiti vseh naenkrat, je nekaj tistih, ki so morali počakati na pomoč celo streljalo proti reševalcem.

Reuters
Ulice v Houstonu so se spremenile v reke.
Oblasti v Houstonu so v ponedeljek potrdile šest smrtnih žrtev, "potencialno povezanih s Harveyjem". 

Reševalne ekipe intenzivno rešujejo ogrožene prebivalce - samo v Houstonu je na delu 18 helikopterjev, pristojne službe pa pozivajo ljudi, naj bodo potrpežljivi, naj počakajo na strehah in opozorijo nase. Na številko za klic v sili so prejeli že več kot 75.000 klicev.

V zasilna zavetišča v Houstonu so po besedah njegovega župana Sylvestra Turnerja pripeljali že več kot 8000 ljudi, pričakujejo pa, da bo število naraslo na 30.000. "Iskanje in reševanje, to je glavni poudarek," je dejal in branil odločitev, da niso izdali ukaza za množično evakuacijo. Načrtovanje evakuacije 2,3 milijona ljudi, kolikor jih živi v Houstonu, bi terjalo "noro" logistiko, je dejal.

V zadnjih dneh je v najhuje prizadetem Houstonu padlo rekordnih 75 centimetrov dežja, zaradi česar so se ulice spremenile v deroče reke. Prizadet je tudi del Louisiane, kjer je trenutno najhuje na območju meje s Teksasom.

Padavine bodo oslabele

Najnovejše napovedi so vendarle vzpodbudne. Močne padavine naj bi danes postopno oslabele, jutri pa povsem prenehale. Kljub temu bo potrebno še več dni, da začnejo narasle vode upadati in da se bodo lahko ljudje začeli vračati v svoje domove.