Spolne zlorabe otrok

Posiljena 10-letna deklica rodila s carskim rezom

M.K.
17. 8. 2017, 13.05
Posodobljeno: 17. 8. 2017, 13.57
Deli članek:

Desetletna deklica, ki je bila žrtev posilstva in ji je indijsko vrhovno sodišče odreklo pravico do splava, je minuli mesec rodila deklico.

Reuters
Zagovorniki pravic otrok ob tem opozarjajo, da večina primerov še vedno ostaja neprijavljena.

Dekle ni seznanjena s tem, da je rodila in postala mati novorojenke. Med nosečnostjo so ji povedali, da je rastoči trebuh posledica velikega kamna v njenem želodcu.

Novorojenka je tehtala 2,5 kg, rodila pa se je s carskim rezom.

Obe, mati in novorjenka, sta zdravi, je za BBC povedal uradni predstavnik bolnišnice.

Dekle je povedalo, da jo je v obdobju sedmih mesecev večkrat posili njen stric, ki so ga zaradi tega aretirali. Njeno nosečnost pa so odkrili šele kašen mesec kasneje, ko so jo njeni starši zaradi bolečin v trebuhu pripeljali na pregled v bolnišnico.

Minuli mesec je vrhovno sodišče zavrnilo njeno vlogo za prekinitev nosečnosti, takšno odločitev pa so utemeljili s tem, da je že v previsoki nosečnosti. Sklicevali so se tudi na zdravniški konzilij, ki je bil mnenja, da bi bila prekinitev nosečnosti v 32 tednu “preveliko tveganje”.

Pred tem je tudi sodišče na nižji stopnji s podobno utemeljitvijo zavrnilo njeno vlogo za prekinitev nosečnosti.

Dojenčka bodo dali v posvojitev.

Indija je šele leta 2012 sprejela zakon o zaščiti otrok pred spolnimi prestopki, ki je prvič kriminaliziral vse oblike spolnih zlorab otrok, vendar pri organizacije Human Rights Watch poudarjajo, da mora priti tudi do sprememb v družbeni naravnanosti proti tem zlorabam.

V Indiji je za posilstvo otroka zagrožena kazen od 10 let zapora do dosmrtne ječe.