Družinska tragedija

Dramatično opozorilo mame male Mariane, ki je živela le 18 dni

R.T.
19. 7. 2017, 17.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko bodo prihajali gledati vašega otročka, jim tega nikar ne dovolite!

Profimedia (slika je simbolična)
Fotografija je simbolična.

Zakonski par iz Iowe v ZDA je v torek na družabnem omrežju sporočil žalostno vest, da jima je umrla dojenčica, stara komaj 18 dni. Deklica se je rodila zdrava, a jo nekdo, ki je imel herpes, okužil, najverjetneje s poljubom. To so staršema preminule deklice povedali zdravniki, ki so oba starša tudi testirali. Rezultati testa so pokazali, da sta zdrava in da nista mogla prenesti virusa.

Mama opominja vse starše, naj nikar ne dovolijo ljudem, da poljubljajo njihovega dojenčka, saj je vsak virus, ki ga odrasle osebe morda niti ne občutijo, za majhne dojenčke, ki še nimajo razvitega imunskega sistema, lahko poguben.

Doječnica se je borila za življenje samo šest dni

Mariana Sifrit se je rodila kot popolnoma zdrav otrok 1. julija. Sedmega julija, dobri dve uri po poroki njenih staršev, so bili vsi skupaj že na poti v bolnišnico, saj se je Marianino zdravstveno stanje naglo poslabšalo. Zdravniki so hitro postavili diagnozo: Mariana je imela meningitis HSV-1, ki ga povzroča virus herpesa.

Ta tip meningitisa se pri odraslih osebah prenaša s spolnimi odnosi, lahko pa se prenese tudi z mame na otroka, če je mama med nosečnostjo okužena. Marianina starša sta se v skladu s priporočili zdravnika testirala, in izkazalo se je, da noben od njiju ni imel niti meningitisa niti herpesa. Zato zdravniki sklepajo, da je prve dni po rojstvu otroka poljubil nekdo od obiskovalcev ali sorodnikov mlade družine, ki je bil okužen.

V ponedeljek je dekličina mama, 33-letna Nicole Sifrit, na facebooku objavila sporočilo, v katerem je napisala, da je njeni dojenčici po 48 urah boja v bolnišnici odpovedujejo pljuča in srce, možgani pa niso več aktivni. Zdravniki so se vztrajno borili za življenje majhne deklice, prestala je šest transfuzij krvi, vendar so ji odpovedali ledvice in jetra.

"Ne dovolite ljudem, da poljubljajo vašega otroka", piše v sporočilu, ki ga je mama objavila na facebooku.

Bodite pozorni, kdo obiskuje vašega otroka

Daily Mail povzema izjavo staršev za televizijo WQAD, v kateri sta povedala, da osebe z menigitisom HSV-1, ki je ubil njuno deklico, lahko mislijo, da jih morda samo boli grlo, ali da imajo rahel prehlad. Možno je celo, da odrasle osebe niti ne zaznavajo simptomov bolezni. Povedala sta, da zdaj ne bosta na nikogar kazala s prstom niti ne bosta iskala krivca med svojimi bližnjimi. To ne bi spremenilo ničesar.

Mama Nicole si želi samo, da njena hči odšla ni zaman, zato opozarja druge starše na nevarnosti v prvih dneh po rojstvu otrok.

"Ne dovolite, da kdorkoli obiskuje vašega novorojenčka in predvsem, naj se ga ne dotikajo. Tistim, ki pridejo, recite, naj si dobro operejo roke. Opozorite jih, da vas morajo vprašati za dovoljenje, če ga hočejo dvigniti v naročje, in naj ga nikar ne poljubljajo," sporoča mama umrle Mariane.

Skrušena starša, sta zdaj s srcem in mislimi predvsem pri svoji mali deklici, od katere se želita dostojno posloviti.