Mojster fotografije

Poslovil se je fotograf Bogo Čerin

M.K./STA
19. 7. 2017, 16.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Maribor, 19. julija - Umrl je fotograf Bogo Čerin. Sodil je med mednarodno uveljavljene fotografe in pomembne protagoniste na področju razvoja umetniške fotografije na Slovenskem.

Mediaspeed
Bogo Čerin je bil častni član številnih društev in fotografskih zvez, tudi Londonskega salona fotografije.

Čerin, ki bi 5. avgusta dopolnil 70 let, je v Mariboru obiskoval Tehniško fakulteto in kot fotoreporter sodeloval s časopisi Katedra, pri kateri je pozneje prevzel uredništvo fotografije, Večer in Delo, objavljal je tudi v revijah Kaj, Teleks, Start in Jana.

Pisal je časopisne prispevke o fotografiji in fotografskih razstavah, ki so izhajali v Večeru. Na Pedagoški fakulteti v Mariboru je predaval fotografsko oblikovanje, bil je pobudnik ustanovitve Fotogalerije Stolp v Mariboru, ki so jo odprli leta 1989, ter med letoma 1989 in 1994 tudi njen vodja. Bil je tudi predsednik Fotokluba Maribor in član umetniškega sveta Fotografske zveze Slovenije.

Poleg tega je bil častni član številnih društev in fotografskih zvez, tudi Londonskega salona fotografije, ki ga je kot prvega slovenskega mojstra fotografije sprejel v svoje vrste leta 2000. Večkrat je bil član žirij na mednarodnih fotografskih salonih doma in v tujini. Pod njegovim mentorstvom je bilo izvedenih več fotografskih delavnic. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med katerimi so tudi prestižne nagrade Mednarodne fotografske zveze (FIAP).

Kot je zapisal Večer, je v njegovem zgodnjem opusu prevladovala nevtralna motivika, opazno je fotoreportersko izhodišče. Z akt fotografijo se je začel ukvarjati konec 60. let prejšnjega stoletja in se ji intenzivneje posvetil v naslednjih desetletjih. Prav fotografije z motivom akta so mu prinesle tudi največ priznanj.