Hostije – nova pravila

Vatikan opominja: "Kristusovo telo ni brezglutensko!"

M.K.
10. 7. 2017, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Novice Iz Vatikana bi utegnile razburiti strasti. Sveta stolica uvaja nove smernice, ki vključujejo tudi prepoved uporabe brezglutenskega kruha za evharistijo.

Facebook / zajem zaslonske slike
V svetu je 1,2 milijardi pripadnikov rimsko katoliške cerkve.

V okrožnici, ki je bila poslana škofom rimsko katoliške cerkve, je kardinal Robert Sarah po naročilu papeža Frančiška, članom cerkve sporočil navodila, glede pravilnih sestavin za kruh in vino, ki se uporabljata v bogoslužju.

Kristusovo telo, posvečen kruh, ki se med cerkvenim obredom obhajila deli katoliškim vernikom, mora po zadnjih navodilih iz Vatikana, vsebovati tudi manjšo količino glutena, medtem ko mora biti vino narejeno iz neobdelanega grozdja, brez dodatkov, predvsem sladkorja in sadja.

Hostije, ki so povsem brezglutenske so neprimerne za evahristično bogoslužje, po poročanju Radia Vatikan navaja cirkularno pismo.

Dodajajo še, da kruh, ki je narejen iz drugih sestavin, četudi gre za žita, ni primeren in nima veljave v evharističnih zakramentih.

Hostije narejene iz sestavin z zmanjšano vsebnostjo glutena, primerne za ljudi, ki so zaradi zdravstvenih razlogov na brezglutenski dieti, so tudi veljavne, še navaja pismo. Tisti, ki ne morejo uživati vina, pa lahko pijejo tudi nefermentiran, sveže prešan sok iz grozdja, znan tudi kot “mustum” ali kar po domače mošt.

Reuters
Hostija ali sveti kruh mora po navodilih iz Vatikana vsebovati tudi manjšo količino glutena.

Preberite tudi: Kruh na zatožni klopi - Je res kriv, da smo debeli in bolni?,; Kaj je (ne)zdravo? Gluten in drugi miti in Gluten se nahaja tudi v gorgonzoli.

Pismo je odgovor na večkrat izraženo zaskrbljenost glede primernosti sestavin za pripravo svetega kruha, ki jih je moč kupiti v veleblagovnicah ali pa celo kar preko spleta, in nimajo preverjenega izvora v verskih skupnostih.

“Da bi preprečili vsak dvom v veljavnost snovi za evharistijo, dikasterij predlaga ordinariatom (uradnim predstavnkom cerkve), da posredujejo takšna navodila, ki bodo zagotovila primernost sestavin in izdelkov za evharistijo, lahko tudi z uvedbo ustreznih certifikatov,” je napisal Sarah.

Opomnik tako sledi odločitvi cerkve iz leta 2003, ki veleva, da mora sveti kruh vsebovati “manjšo količino” glutena.