Za tudi del krščanskih demokratov

Nemčija legalizirala poroke istospolnih parov

STA/B.K.
30. 6. 2017, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Istospolni pari v Nemčiji se bodo sedaj lahko poročali in posvajali otroke. Tako je odločil nemški parlament s 393 poslanskimi glasovi za in 226 proti. Glasovanje se je zgodilo na zadnji dan zasedanja bundestaga pred volitvami.

Reuters
Vodja nemških Zelenih Volker Beck s kolegi proslavlja sprejetje zakona.

Odločitev koalicijskih socialdemokratov (SPD) je povzročila veliko vroče krvi v vrstah vladajočih Krščanskih demokratov (CDU/CSU), češ da gre za kršitev koalicijskega dogovora, po katerem naj v tem mandatu ne bi glasovali o tem vprašanju. Kljub temu je za zakon glasovalo najmanj 70 poslancev CDU/CSU.

Skupina levih strank je z glasovanjem zgrabila priložnost, ki se jim je ponudila, ko je nemška kanclerka Angela Merkel v svojih izjavah v začetku tedna nakazala popuščanje pri tem vprašanju.

V torek je kanclerka po srečanju s svojo poslansko skupino namreč sporočila, da lahko poslanci CDU/CSU o poroki za vse glasujejo po lastni vesti in jim ni treba slediti smernicam stranke. S tem se je odprla pot uzakonitvi porok istospolnih parov, saj bi glasovanje v skladu s strankarskimi smernicami prineslo skoraj gotovo zavrnitev.

V Nemčiji so leta 2001 uvedli možnost sklepanja civilnega partnerstva za istospolne pare, zakon pa so v preteklosti že dopolnili z njihovo izenačitvijo s poročenimi pari na več področjih, denimo davčnem. Na številnih področjih, vključno z možnostjo posvojitve otrok, so ostale razlike, ki pa jih novo sprejet zakon odpravlja.