Nevarnost?

Stara belgijska jedrska elektrarna z novo okvaro in razpokami

STA/B.K.
11. 6. 2017, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V belgijskem mestu Huy blizu Liegea se je zaradi težav z reaktorjem v soboto ustavila jedrska elektrarna Tihange 2. Nemčija je sicer pred časom pozvala k zaprtju te stare elektrarne, ki bo jo morali upokojiti že leta 2015, a se je belgijska vlada odločila, da bo obratovala do leta 2025.

Reuters
Belgijska jedrska elektrarna Tihange.

"Pokvaril se je električni motor, ki poganja turbino v nejedrskem delu," je po dogodku sporočil tiskovni predstavnik elektrarne Serge Dauby in dodal, da je avtomatska ustavitev elektrarne standardni postopek. Reaktor naj bi spet zagnali v sredo.

Na jedrski elektrarni Tihange 2 so sicer odkrili tudi nove razpoke, skupaj jih je 70, je povedal belgijski notranji minister Jan Jambon. A varnost reaktorja ni vprašljiva, je dodal. Elektrarna Tihange 2 je sicer v preteklosti že imela nekaj težav.

Elektrarno, ki deluje od leta 1974, bi morali zapreti leta 2015, tako kot drugo belgijsko jedrsko elektrarno Doel. Toda belgijska vlada si je decembra premislila in podaljšala njeno obratovanje do leta 2025.

K zaprtju obeh elektrarn je vse več pozivov, za kar se zavzemajo predvsem Nemci in Luksemburžani. Belgijska agencija za jedrsko varnost sicer vztraja, da elektrarni sledita najstrožjim varnostnim zahtevam.