Izkoriščen

Deček kot »obraz vojne«, njegov oče pa razkriva še bolj žalostno resnico

J.P.
7. 6. 2017, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sirski deček, čigar od vojne zaznamovani obraz ni ostal neopažen – ravno nasprotno –, je bil izkoriščen v propagandne namene, trdi njegov oče.

Profimedia
Omran Daqneesh 17. avgusta lani

Iz razbitin so ga potegnili avgusta lani. Zgodilo se je v četrti Alepa, v kateri so »vladali« uporniki, poroča RT. Tako imenovane Bele čelade (sirska civilna zaščita) so bile tiste, ki so objavile posnetke Omrana Daqneesha. Razširili so se z bliskovito hitrostjo, Obamov režim je otroka razglasil za »pravi obraz« sirske vojne.

Fotografiranje pred prvo pomočjo

Skoraj leto dni pozneje so se pri družini v osvobojenem Alepu oglasili novinarji omenjene ruske medijske hiše. Oče Mohamed Kheir Daqneesh je pojasnil, da so za družino razburkani časi, saj so bili izkoriščeni v propagandne namene. Izkoristili so jih uporniki, Bele čelade. »K sreči se razmere izboljšujejo, vojska napreduje in osvobaja območja, lahko smo se vrnili domov,« je povedal in razkril, kaj se je dogajalo tistega dne. »Bili smo v hiši. Omran in jaz sva se zabavala z najinima telefonoma. Nato se je zgodil napad.« Ko je končno prišel do sina, so ga uporniki že snemali in fotografirali. »Odpeljali so ga, da bi mu nudili prvo pomoč, a so ga prej fotografirali. Zakaj? Da bi ga izkoristili, kot da je on bil tarča, kot da je hudo ranjen. Bele čelade sodelujejo z mediji – ti so za njih profesionalno orodje, ki ga izkoriščajo. S čustvi nabite fotografije imajo svojo ceno.« Omran je bil v napadu lažje ranjen, njegov brat Ali je v bolnišnici podlegel poškodbam. Oče Alepa ni zapustil, ker ni hotel tvegati, da bi se še kaj zgodilo njegovi družini.

Poudaril je, da si je lani želel le eno stvar. Želi si jo še vedno: da bi njega in družino pustili pri miru. »V zvezi z Omranom nisem prosil za nič. Ne za medije, ne za slavo, za nič. Fotografirali so ga brez mojega soglasja. Pripeljal sem ga nazaj, da ga ne bi izkoriščali. Obril sem mu glavo, spremenil sem mu ime, ne dovolim mu na ulico,« je dejal in dodal, da je bil poleg medijske pozornosti deležen tudi groženj. »Ne kujem zarote proti državi; ne prejemam dolarjev, da bi ji škodoval. Sem le človek in državljan, ki je vreden toliko, kot vsi ostali. Enako velja za mojega sina.«