Sadiq Khan

Britanski medij razkriva: župan 'povezan' z enim od londonskih teroristov

R.T.
7. 6. 2017, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Govoril je na isti konferenci kot pa terorist.

Profimedia
Londonski župan Sadiq Khan v družbi komisarke metropolitanske policije Cressinde Dick na kraju terorističnega napada.

Londonski župan Sadiq Khan se je udeležil konference s tesnim prijateljem enega od morilcev, ki so v noči na nedeljo na Londonskem mostu izvedli teroristični napad. Govoril je na istem podiju kot pa Sajeel Shadid, ki je obtožen, da je pomagal usposabljati kolovodjo teroristov, ki so v Londonu udarili 7. julija 2005, poroča MailOnline. In še, da je Shadid prijateljeval s Khuramom Buttom, 27-letnim Britancem, rojenim v Pakistanu in enim od treh napadalcev, ki so se podpisali pod nedeljski teroristični napad. Skupaj naj bi vodila telovadnico na vzhodu Londona.

Metropolitan Police
Khuram Butt

Poleg Khana je na konferenci leta 2003 govoril tudi Jaser al Siri, ki ga je v Egiptu zaradi poskusa političnega atentata doletela smrtna obsodba. Med govorici je bil, kot že rečeno, tudi Shahid.

Povezan z Al Kaido

Shahid je v Pakistanu vodil trenažni tabor, kjer so se teroristi kalili v izdelavi eksplozivnih teles. Eden od njegovih učencev je bil tudi Mohamed Sidik Khan, ki je s tolpo štirih teroristov 7. julija 2005 zagrešil najbolj smrtonosen teroristični napad v Veliki Britaniji. Umrlo je 52 ljudi. Povezan naj bi bil tudi z Al Kaido.

Khan je na konferenci med drugim kritiziral dva protiteroristična odloka, ki da sta neupravičeno uperjena zoper vse muslimane.

Stara zgodba

Županov predstavnik za stike z javnostmi je za MailOnline povedal, da je to stara zgodba, da je kot vodilni odvetnik za človekove pravice moral govoriti na konferenci. Khan je večkrat obsodil ekstremistično ideologijo, zaradi česar so mu večkrat grozili s smrtjo, je še dejal njegov predstavnik.