ZAMOLČAN KREDIT

V stranki TRS napovedujejo ovadbo lastne predsednice

lt
7. 6. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Člani stranke Trajnostni razvoj Slovenije (TRS), ki se z Iniciativo za demokratični socializem (IDS) združuje v stranko Levica, napovedujejo vložitev kazenske ovadbe zoper svojo predsednico.

Arhiv Novice Svet24
Se bo Violeta Tomić pojasnjevala pred policisti? Porodni krči združevanja levice vse glasneje kličejo po carskem rezu.

Youtube
Majhenič in Tomičeva naj bi ponarejala uradne listine.

Slovenska parlamentarna levica je na trnovi poti združevanja pred novim preizkusom. Člani stranke TRS Janez Kukovica, Siniša Čeligoj, Miroslav Huskić, Rok Stepišnik in podpisani Gorazd Marinček so namreč na Računsko sodišče Republike Slovenije naslovili pobudo za preveritev letnih poročil stranke TRS za leti 2015 in 2016. Vodstvo stranke – predsednico Violeto Tomič in generalnega tajnika Iztoka Majheniča – sumijo poneverbe uradnih listin, saj sta v letnem poročilu Ajpesu zamolčala kredit, najet pri Delavski hranilnici.

Dopisni kongresi
Fizični kongresi prevelik zalogaj Potem ko je Mesec potopil fizični kongres lastne stranke, na katerem ni bilo znakov, da bodo zmagali zagovorniki združitve, so bili v IDS sklicani samo še dopisni kongresi. Na takšnem kongresu se članstvo odloča tudi o pomembni odločitvi združitve v enotno stranko.

»Leta 2014 je TRS kot edini kreditno sposoben iz koalicije Združena levica najel kredit. Ta kredit je bil lani z novim kreditom delno poplačan in nato obnovljen – mislim, da je šlo za 20.000 evrov. Zadnji obrok je bil odplačan februarja letos. To pomeni, da bi moral biti kredit izkazan v posebnih obrazcih na letnem poročilu vsaj dvakrat,« trdi Marinček in nadaljuje, da stranka s temi papirji ni bila kvalitetno seznanjena: »Gre za veliko malomarnost in za neobičajno prakso, saj zaključnega računa niso predložili organom. Največ, kar smo lahko izvedeli, so bile nekakšne telovadbe z excelovimi tabelami, nadzorni odbor pa je to zadevo pregledoval kar prek skypa.«

Za komentar smo se obrnili na Tomičevo, ki pa na naše klice in sporočila pred zaključkom redakcije ni odgovorila. Marinček nadaljuje, da se ne namerava ustaviti zgolj z naznanitvijo računskemu sodišču: »Sestavili bomo kazensko ovadbo zaradi ponarejanja uradnih listin in jo tudi posredovali naprej. Ovadili bomo oba odgovorna, to sta Violeta Tomič in Iztok Majhenič.«

STA
Na drugi strani ima z združevanjem težave tudi Luka Mesec – članstvo bojkotira kongresno vprašanje o združevanju.

Težave tudi v IDS

IZBRIS ZA NAZAJ?
Marinček je računsko sodišče opozoril, da bo po združitvi obeh strank v enotno greh ponarejanja uradnih listin izbrisan, zato poziva k pravočasnemu preverjanju.

Spomnimo, da so podobna nesoglasja imeli tudi v preostali partnerici Združene levice – IDS, kjer je disciplinska komisija ugotovila kršitev ponarejanja glasu, s katerim so v stranko odprli vrata avtobusom svojih sorodnikov. Sklep sta po ugotovitvi ponaredila Luka Mesec in njegove zaveznica Ana Štromajer, ki sta bila nato oba s sklepom disciplinske komisije izključena iz stranke. Slednji sklep je bil kasneje politično blokiran na svetu stranke IDS, kar je sprožilo odstop večine članov strankine disciplinske komisije, o čemer smo poročali.

Vendar se Mesec s takšnim birokratskim udarom v svoji stranki očitno ni odkrižal jedra svojih kritikov. Trenutno namreč v IDS poteka dopisni kongres, na katerem se išče soglasje članstva o združevanju v enotno stranko, pri čemer notranji pravilniki narekujejo, da mora glede združevanja svoj glas podati vsaj 25 odstotkov članstva. Številka po napovedih naših virov ne bo dosežena. Izvršni odbor IDS naj bi zato za strankine lokalne odbore odprl sezname članstva in jim dal navodilo, naj člane pokličejo po telefonu in jih pozovejo k aktivni udeležbi na dopisnem kongresu.

__________________________________________________

Komentar Stranke za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS

Oglašamo se ob prispevku V stranki TRS napovedujejo ovadbo lastne predsednice, ki je bil objavljen v vašem časopisu 06.06.2017 ter na vašem portalu. Bralce bi radi opozorili, da gre za dezinformacijo in naj prispevek berejo z ustrezno distanco – tako kot tudi druge objave, ki poročajo o domnevnih problematičnih ravnanjih ali odnosih znotraj Stranke TRS ter koalicije Združene levice. Takih poročil in komentarjev je bilo v različnih časopisih in na spletu kar nekaj že v preteklosti in jih bo najbrž vse več tudi v prihodnosti, saj je veliko tistih, ki si ne želijo uspešne nove levice v Sloveniji. Opozarjamo, da gre za namerno širjenje neresničnih vesti, včasih tudi citatov, premišljeno iztrganih iz konteksta, vendar z njimi ne bomo polemizirali, saj bi to bilo v današnjem času »postfaktičnosti«, ko laž velja toliko ali celo več kot resnica, nesmiselna potrata časa. To sporočilo dajemo kot komentar ob tako izkrivljeni novici le enkrat in velja za vsako nadaljnje podobno objavljanje.
Stranka TRS

STA
Marinček trdi, da stranka ni bila seznanjena s finančnimi mahinacijami svojega vodstva.