Otroški spolni turizem

Prvi na svetu: pedofili ne bodo več potovali

S.R.
30. 5. 2017, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Avstraliji bodo vsem obsojenim pedofilom prepovedali izdajanje in uporabo potnih listov.

Profimedia
Avstralci bi bili prvi na svetu, ki bi spolnim prestopnikom prepovedali odhod v tujino.

Avstralska vlada je kot prva država na svetu predlagala uvedbo prepovedi izdaje potnih listov obsojenim pedofilom. Predlog, ki ga mora sprejeti še parlament, registriranim spolnim prestopnikom tako prepoveduje potovanje v tujino. Prepoved bi doletela približno 20.000 registriranih spolnih prestopnikov, ki so svoje kazni odslužili, vendar so še naprej pod nadzorom zadevnih organov, pojasnjuje avstralski minister za pravosodje Michael Keenan. Za potni list bi lahko zaprosili le, če niso vključeni v register spolnih prestopnikov. Ob tem vlada pojasnjuje, da približno 3200 pedofilov nikoli ne bo upravičenih do potnega lista, saj bodo pod nadzorom vse življenje.

»Še nobena država ni sprejela tako odločnih in ostrih ukrepov, da bi preprečila svojim državljanom potovati v tujino z namenom zlorabe otrok, pogosto v ranljive države,« je poudaril Keenan.

Glede na vladne podatke je leta 2016 iz Avstralije v druge države odpotovalo približno 800 registriranih spolnih prestopnikov. »Gre za popolnoma ostudne zločine,« je otroški spolni turizem opisal minister.

Neodvisni senator Derryn Hinch, ki se že vrsto let bori za strožje zakone na tem področju, pravi, da bi s predlogom zaščitili otroke. »Greš na Bali, greš v Phnom Penh, greš v Siem Reap … in vidiš te avstralske moške srednjih let in druge belce srednjih let z mladim domačinom – tja se ne gredo sončit,« pravi Hinch.

V Indoneziji so na primer lani zaradi spolne zlorabe 11 deklic na 15 letno zaporno kazen obsodili avstralca Roberta Andrewa Fiddesa Ellisa.