Srečanje

Cerarjeva spremljevalka Melanii Trump prinesla darilo

T.L.
30. 5. 2017, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prva dama ZDA je od Stropnikove dobila potico.

Reuters
Stropnikova (desno) ob Trumpovi.

Minuli teden je bila v središču svetovne in slovenske javnosti slovenska potica in Melania Trump, ki se je z možem udeležila prve uradne turneje v tujini po novembrski zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah.

Potice vsa leta niso uspeli zaščititi

Po srečanju papeža Frančiška in Melanie Trump skorajda ni večje svetovne medijske hiše, ki ne bi opisovala slovenske sladice, do katere pa ima očitno matična država mačehevski odnos. Že pred desetletjem so se pojavljala vprašanja, zakaj potico "puščamo ob strani", očitno pa se "nekaj" vendarle dogaja. Po poročanju STA bo slovenska potica zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Vendar postopkov nismo zaključili še niti v Sloveniji in kmetijsko ministrstvo uradno vloge za zaščito slovenske potice še ni prejelo. Šele po koncu slovenskih pa sledijo postopki na ravni EU.

Da se izognemo kasnejšemu tarnanju, pa lahko le upamo, da bodo postopki izpeljani s hitrostjo in natančnostjo, da "na vlak" pred nami ne skočijo Slovaki z orechovnikom ali Hrvati z orehnjačo ...  

V okviru damskega programa se je v Bruslju, kot smo poročali, z Melanio srečala tudi Mojca Stropnik, spremljevalka premierja Mira Cerarja, ki jo je popeljal s sabo na uradni obisk. Melanio Trump želijo številni politiki in gospodarstveniki "zvabiti" na obisk v Slovenijo, vendar pa je stik z njo uspelo vzpostaviti le peščici.

Govoricam o povabilu sledila tišina

Pred četrtkovim bruseljskim damskim druženjem so se pojavile neuradne govorice, da bo Stropnikova izkoristila priložnost in povabila Melanio na obisk v Slovenijo, po druženju pa o vsem skupaj ni bilo slišati niti besede. Zato smo se z vprašanji obrnili na kabinet predsednika vlade in včeraj prejeli njihove odgovore.

Sproščen pogovor v slovenščini in darilo iz domačih logov

Iz kabineta predsednika vlade so odgovorili, da se je Stropnikova v slovenskem jeziku pogovarjala z Melanio Trump in da je bil pogovor, med katerim je tekla beseda tudi o Sloveniji, "izredno sproščen". Stropnikova pa je "Melanii podarila potico in ji povedala, da je dobrodošla v Sloveniji," so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.  

Premier o srečanju dan po srečanju 

Kot pa smo poročali minuli petek, je o srečanju Stropnikove in prve dame ZDA v Bruslju spregovoril tudi premier Cerar, ki je dejal, da sta imeli Stropnikova in Trumpova "zelo prijeten pogovor" in da sta "našli pristen človeški stik". 

Profimedia
Stropnikova je prvo damo ZDA obdarila s potico (fotografija je simbolična).