Napadel tudi Nemčijo

FOTO in VIDEO: Donaldov šov: prišel, videl in se prerival

T.L.
26. 5. 2017, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik si ni pridobil veliko simpatij med kolegi v Bruslju. Zelo ostro je znova napadel Nemčijo, medtem ko se evropski uradniki čudijo nad neznanjem ameriških predstavnikov.

Reuters
Na vsak način mora biti v središču.

Oči svetovne politike bodo danes uprte v italijansko Taormino na Siciliji, kjer se bodo sestali voditelji skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7, med njimi pa bo tudi Donald Trump. 

Nepredvidljivi in grobi Trump pa si na dosedanjih srečanjih ni pridobil simpatij evropskih in svetovnih voditeljev. Še več, po poročanju nemških medijev je uspel ob prvem obisku v Bruslju razjeziti evropske zaveznike in je kritiziral dogovore EU. Poleg tega pa je polnil spletne in časopisne medije z vedenjem, ki v visoki diplomaciji ni najbolj spoštovano.  

V četrtkovem srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom je Trump ponovil težke besede na račun Nemčije, piše Spiegel. "Nemci so podli, zelo podli. Poglejte milijone avtomobilov, ki jih prodajo v Ameriko. Strašno. To bomo zaustavili." Isti viri trdijo, da se Juncker s Trumpom ni strinjal in mu je v prijateljskem, vendar nepopustljivem tonu pojasnjeval, da je svobodna trgovina dobra za vse. 

Profimedia
Z Junckerjem in Tuskom.

Süddeutsche Zeitung pa je pisal o tem, da so bili evropski uradniki šokirani nad neznanjem ameriških predstavnikov glede vprašanja trgovinske politike Unije. Gary Cohn, nekdanji bankir pri Goldman Sachsu, zdaj pa Trumpov svetovalec za ekonomijo, je menda trdil, da so carinske obveznosti med ZDA in Belgijo drugačne kot med ZDA in Nemčijo. V resnici pa so trgovinski dogovori držav članic EU s tretjimi državami skupni. 

Reuters

Na odru grobo odrinil Markovića

V četrtek je svet obšel tudi nenevaden posnetek Trumpa, ki je odrinil črnogorskega premierja Duška Markovića, da se je lahko prerinil v prvo vrsto med zbranimi voditelji. 

Nekateri so se ob "sceni" z Markovićem spomnili, da je imela Črna Gora kar nekaj težav z Rusijo zaradi želje po pridružitvi zvezi Nato in da je prišlo v Podgorici tudi do poskusa državnega udara, za katerega oblasti obtožujejo ljudi, ki so povezani z Moskvo.

Posebno poglavje pa je tudi rokovanje Trumpa in francoskega predsednika Macrona, o čemer smo že pisali v četrtek.