Kibernetski napad

Komaj 22-letni "naključni junak" je rešil svet

T.L.
14. 5. 2017, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Širjenje nevarnega izsiljevalskega virusa v največjem kibernetskem napadu doslej je ustavil komaj 22-letni fant iz jugozahodnega dela Anglije. Da je virus onemogočil, je potreboval le nekaj ur.

22-letnik svoje identitete ni razkril, čeprav so po medijih že zaokrožile njegove domnevne fotografije. Se pa ukvarja z raziskovanjem kibernetske varnosti za ameriško podjetje in ima na twitterju profil @malwaretechblog.

Preberite še: Pripravlja se nov kibernetski napad, morda že v ponedeljek

Številni se mu zdaj zahvaljujejo, da je zaustavil širjenje virusa, sam pa je precej skromen in pravi, da je šlo za naključje. "Bil sem na kosilu s prijateljico in se vrnil okoli 15. ure, ko sem videl vse informacije o napadnih na NHS in druge britanske organizacije. Na hitro sem vse skupaj pogledal in sem našel vzorec zlonamerne programske opreme ter videl, da je povezan s specifično domeno, ki ni bila registrirana. Tu sem začel in sploh nisem vedel, na kaj sem naletel," je dejal 22-letnik za Guardian in dodal, da je za vse skupaj potreboval le nekaj ur. Seveda pa vse skupaj  ni bilo tako enostavno, kot je slišati zdaj.

22-letnik želi ostati anonimen, ne vidi smisla, da bi razkrival svoje osebne podatke, ker "jasno je, da se borimo proti 'slabim' fantom, ki niso zadovoljni z razpletom".