Po volitvah

Novi južnokorejski predsednik pripravljen obiskati Severno Korejo

STA/B.K.
10. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Novi južnokorejski predsednik Moon Jae-In je po torkovi zmagi na volitvah danes že zaprisegel na položaj. Pri tem je napovedal, da si bo prizadeval za mir na Korejskem polotoku in da je "ob pravih okoliščinah" pripravljen odpotovati v Severno Korejo.

Reuters
Južnokorejski predsednik Moon Jae In se zavzema za mirno rešitev dolgoletnega konflikta.

Moon Jae-In je na torkovih volitvah prejel 41 odstotkov od skoraj 33 milijonov volivcev. Po potrditvi s strani nacionalne volilne komisije pa je danes opoldne po lokalnem času že zaprisegel.

"Naredil bom vse, da zgradim mir na Korejskem polotoku," je izjavil novi predsednik in napovedal, da bo še dodatno okrepil zavezništvo z ZDA.

"Če bo treba, bom takoj odpotoval v Washington," je dejal po zaprisegi. "Odšel bom tudi v Peking in Tokio, pa tudi v Pjongjang, če bodo okoliščine prave," je dejal Moon.

Napovedal je tudi resne pogovore tako z ZDA kot Kitajsko glede namestitve ameriškega protiraketnega sistema THAAD v Južni Koreji. Sistem naj bi v prvi vrsti služil kot obramba pred morebitnimi raketnimi izstrelki iz Severne Koreje, a mu nasprotuje tudi Kitajska, ker ga vidi kot grožnjo lastnim vojaškim zmogljivostim.

Moon je sicer napovedal še, da si bo prizadeval za prenovo države. "Zgradil bom novo nacijo. Naredil bom veliko Korejo, ponosno Korejo. In jaz bom ponosni predsednik tako ponosne države," je še dejal Moon.