Prodaja

Kdaj in kako bomo prodali NLB

STA/B.K.
10. 5. 2017, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vlada bo po napovedih v teh dneh dobila soglasje Evropske komisije k prošnji za postopno prodajo NLB. Slovenski državni holding (SDH) bo nato po zeleni luči nadzornega sveta sprožil postopke za prodajo delnic banke po metodi IPO. Namera zanjo naj bi bila tako objavljena do konca tedna.

Primož Lavre

Vlada je sredi aprila Evropsko komisijo zaprosila za spremembo zavez glede prodaje NLB, po kateri bo 75 odstotkov minus eno delnico banke prodala v več korakih. Predlagala je, da do konca tega leta proda najmanj 50 odstotkov banke, preostalo pa do konca 2018. Soglasje naj bi komisija državi posredovala v teh dneh.

Nadzorni svet SDH bo nato na izredni seji odločal o zeleni luči za začetek prodajnega postopka po metodi prve izdaje delnic (IPO). Ravno zaradi odločanja o NLB je sodišče na predlog prvega nadzornika SDH Damjana Beliča za člana sveta imenovalo Igorja Kržana, saj sta člana le še Duško Kos in Barbara Smolnikar, ki pa se kot predsednica uprave NLB Vita zaradi potencialnega konflikta interesov izloča iz odločanja vsega, kar je v povezavi z NLB.

Bobo

SDH bo nato objavil namero za kotacijo delnic banke na ljubljanski in predvidoma londonski borzi. Tej običajno v roku 14 dni sledi objava prospekta, s katerim mora soglašati Agencija za trg vrednostnih papirjev, z razponom cene za delnico banke ter datumom, do katerega bodo lahko interes za nakup delnic izkazali vlagatelji. Njihove ponudbe bodo zbirali na predstavitvah po finančnih centrih v ZDA in Evropi, te pa bodo vodile k oblikovanju končne cene.

Končno ceno bo potrdil nadzorni svet SDH, ob izkušnjah iz preteklosti pa bi lahko pristala tudi v presoji na vladi. V vsakem primeru bo ključna za dokončno odločitev o prodaji NLB, h kateri se je država zavezala leta 2013 v zameno za soglasje Evropske komisije k sanaciji banke z državno pomočjo. Če bo šlo vse po načrtih, bi bila prodaja polovice banke lahko zaključena sredi junija, nato pa bi delnice NLB lahko začele kotirati na borzi.