Svet

Bo ta poteza Američanov zaostrila odnose s Severno Korejo?

K.M./STA
2. 5. 2017, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški protiraketni ščit v Južni Koreji je operativen.

Reuters
Ameriški protiraketni sistem THAAD.

Ameriška vojska je sporočila, da je protiraketni sistem THAAD, ki so ga namestili v Južni Koreji, postal operativen in bo lahko ščitili to državo pred morebitnimi napadi iz Severne Koreje.

ZDA so sistem začele nameščati marca, kljub ostremu nasprotovanju Kitajske, ki meni, da je sistem uperjen tudi proti njenim raketnim zmogljivostim in da bo še dodatno zamajal regionalno ravnotežje sil. Sistem so namestili v mestu Seongju v južnem delu Južne Koreje, kjer pa so lokalni prebivalci nad tem prav tako nezadovoljni, saj se bojijo, da so s tem postali ena prvih tarč morebitnega severnokorejskega napada.

"Kitajsko stališče je jasno in odločno. Nasprotujemo namestitvi sistema THAAD in pozivamo vse relevantne strani, naj takoj ustavijo to nameščanje. Sicer bomo sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito naših interesov," je v Pekingu izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang.

Namestitev sistema bi sicer lahko še dodatno zaostrila že tako razgrete razmere na korejskem polotoku. Severna Koreja se je živčno odzvala že na prihod ameriške podmornice, prihajajočo letalonosilko in skupne ameriško-japonske vojaške vaje. V Pjongjangu ZDA in ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožujejo, da izzivajo jedrski spopad.