Donald Trump

To je največji uspeh prvih sto dni predsednikovanja Trumpa

K.M./STA
2. 5. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bo ta tudi edini?

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump v svojih prvih stotih dnevih vladanja ni imel veliko uspeha z izvršnimi ukazi glede priseljevanja in tudi denarja za njegov zid na meji z Mehiko mu kongres ne bo dal do prihodnjega proračunskega leta, a je imel veliko več uspeha s svojo retoriko.

Trumpove grožnje nezakonitim priseljencem v ZDA so krepko zmanjšale njihov priliv čez južno mejo. Statistika zvezne vlade kaže, da so mejni agenti marca pri nezakonitem prečkanju meje prijeli le 12.193 ljudi, konec leta 2016 pa so jih na mesec povprečno aretirali 40.000. Trumpova vlada je pospešila iskanje in aretacije nezakonitih priseljencev. Od januarja do sredine marca letos so aretirali 21.362 ljudi, v istem obdobju lani, ko je Ameriki vladal Barack Obama pa 16.104.

V Washingtonu se je nekaj tisoč ljudi odpravilo od kongresne palače proti Beli hiši ter pred njo med drugim zahtevalo Trumpov odstop. Skandirali so proti kapitalizmu, Trumpu, za pravice priseljencev, žensk in homoseksualcev ter izražali podporo senatorju iz Vermonta Bernardu Sandersu.

Obama se je v zadnjih letih svojih dveh mandatov posvetil le najhujšim kriminalcem, Trump pa je krog takih, ki so prioriteta za izgon, razširil. V prvih treh mesecih letošnjega leta so na primer aretirali 5441 več nezakonitih priseljencev, ki niso zagrešili nobenega kaznivega dejanja, kot v prvih treh mesecih lani. Trump je ukazal povečanje zmogljivosti v taboriščih oziroma centrih za pridržanje nezakonitih priseljencev, med javnimi nastopi pa nenehno poudarja zaostritev politike.

Zaradi Trumpove retorike strahu pada tudi število zakonitih priseljencev, opazno pa se je zmanjšalo število beguncev, ki jim ZDA nudijo zatočišče. Lani oktobra so jih na primer sprejeli 10.000, aprila letos pa 2500. Za zdaj je v zraku še usoda 700.000 ljudi, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki. Obama jih je zaščitil pred izgonom, Trump pa je med kampanjo napovedoval, da jih bo začel metati ven takoj, ko prevzame oblast. Za zdaj jih sicer večinoma pusti pri miru.

Kljub številnim nasprotovanjem njegovemu vladanju pa je trenutni ameriški predsednik že zbral 13,2 milijona dolarjev za kampanjo za drugi mandat in opravil štiri kampanjska zborovanja.