Filipini

Duterte grozi teroristom: 'pojedel bom njihova jetra'

B.K.
24. 4. 2017, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Filipinski predsednik ohranja svoj ugled brezkompromisneža. Islamistične skrajneže je opozoril, da je lahko mnogo bolj brutalen od njih.

Reuters
Rodrigo Duterte

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte se je v nedeljo, ob odprtju državnega športnega prvenstva, odzval na poskus torkovega terorističnega napada skupine Islamska država (IS), ki so ga oblasti pravočasno preprečile. V vojaški akciji, v priljubljeni turistični provinci Bohol, je bilo ubitih več filipinskih vojakov, civilistov in vsaj štirje borci IS, poroča ruska televizija RT.

Duterte je teroriste označil za živali in jim zagorzil z brutalnim maščevanjem, če bodo nadaljevali s svojimi dejanji.

»Če hočete, da postanem žival, sem lahko tudi to. Lahko smo enaki,« je zagrozil borcem IS. »Kar storite vi, lahko sam storim 50-krat huje.«

Duterte je z grožnjami šel še dlje kot po navadi. Dejal je, da bo pojedel notranje organe mrtvih teroristov. »Dajte mi sol in kis in pojedel bom njihova jetra,« je zagrozil. »Mislim resno, če me dovolj razjezite,« je potrdil svojo izjavo, po tem, ko so se nekateri v publiki začeli živčno smejati.

Dutertejeva brutalna retorika ni sicer nič novega. Z bizarnimi grožnjami je v preteklosti namreč napadel tudi prekupčevalce z drogami, tuje uradnike in mednarodne organizacije.