Vohalno nadlegovanje

Navdušeno kuhanje ju je stalo 2000 evrov

B.K.
6. 4. 2017, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav je kuhanje za Italijane nacionalna strast, je sodišče v Rimu odločilo, da so vonjave, ki ob pripravi hrane vejejo iz doma, lahko obravnavane tudi kot kaznivo dejanje.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Razsodba je plod dolgotrajnega sodnega boja med sosedi v italijanskem mestu Tržič, tik ob slovenski meji.

Tam so se prebivalci pritožili nad nekima zakoncema, ki sta v svojem stanovanju pripravljala ogromne količine hrane, predvsem bogate omake za testenine in ocvrte morske sadeže.

To je sosede tako ujezilo, da so pravico poiskali na sodišču v Gorici, ki je ugotovilo, da je poročen par kriv nesocialnega vedenja. Par se je pritožil na sodišče v Trstu, ki je sodbo sodišča v Gorici potrdilo, nato pa sta se lahko obrnila le še na kasacijsko sodišče v Rimu. Tudi to je po dolegem premisleku potrdilo sodbi nižjih sodišč, saj naj bi navdušeno kuhanje italijanskega para povzročilo »emisije vonjav in hrupa v zgornje stanovanje v tretjem nadstropju,« v katerem je živel nek drug par. Vonjave so bile tako intenzivne, da je sodišče zanje moralo skovati celo nov pravniški termin - »vohalno nadlegovanje«. Zakonca sta zgornjim sosedom morala zaradi tega plačati 2.000 evrov.

Spori glede vonjav pri kuhanju so sicer pogosti v italijanskih blokih, pravi odvetnik Matteo Santini, ki se je specializiral za medsosedske spore. Nekateri zahtevajo odškodnino, ker so se prisiljeni preseliti, drugi trdijo, da zaradi vonjav trpijo za depresijo ali pa, da jim te povzročajo prave psihološke travme.