Lažejo

Pametni števci kažejo do 580 odstotkov previsoko porabo elektrike

B.K.
27. 3. 2017, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pametni merilniki porabe električne energije so po domovih vedno bolj pogosti. V skladu z evropskimi pravnimi akti bodo vlade držav članic, med njimi tudi slovenska, morale do leta 2020 opremiti vsa gospodinjstva s tovrstnimi merilniki. A kot kaže, so nekateri izmed teh mnogo manj natančni od svojih predhodnikov z vrtljivimi deli.

Profimedia
'Stari' števec električne energije. (Fotografija je simbolična)

Govorice, da naj bi statični merilci energije, oziroma tako imenovani pametni števci lagali, krožijo že dolgo. Zato so jih pod drobnogled vzeli na nizozemski Univerzi Twente v sodelovanju z Univerzo za aplikativno znanost Amsterdam. Po šestih mesecih testiranj devetih najbolj priljubljenih pametnih števcev so ugotovili, da so njihovi odčitki izjemno nezanesljivi, poročajo na slovenskem računalniškem portalu Slo-Tech.

Pri testiranju je kar 5 od 9 merilcev pokazalo mnogo višje številke od resnične porabe energije. V nekaterih primerih so števci pokazali tudi do 582 odstotkov višjo porabo od dejanske. Dva izmed števcev pa sta pokazala nižjo porabo od dejanske, a ’le’ za 30 odstotkov, pišejo na spletnih straneh Univerze Twente. Previsoke številke so sicer konsistentno kazali števci, ki so vsebovali Rogowskijevo tuljavo, prenizke pa tisti, ki so vsebovali Hallov senzor.

Bobo
EU uvaja prost pretok energije po vsej Uniji.

Raziskovalci niso javno objavili modelov in znamk števcev, ki so jih testirali, a kot poroča multimedijski portal rtvslo.si, naj bi nizozemski mediji trdili, da gre za naslednje:

Echelon 83331-1IMAD KAP4
Enermet E420-n (t) (s) P8KM
Iskra-MT371 D1A52 ZBEP
Iskra-MT171 D2A52 RBEN
Iskra-MT382 D2A52 ZBBD en ZBEV
Iskra-MT171 D2A52 ZBER
Landis+Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
Landis+Gyr ZMF110CBtFs2 E0005
Landis+Gyr ZCF120ABd(F)s2 KAAE
Landis+Gyr ZMF120ABdFs2 ZAEX

Slovenski javni distributerji električne energije in krovni sistemski operater distribucijskega omrežja SODO so sicer za rtvslo.si zagotovili, da »se za izvajanje gospodarske javne službe distribucijskega operaterja električne energije za merjenje električne energije /.../ ne uporablja noben izmed navedenih števcev,« prav tako pa števce preverjajo na vsake štiri oziroma dve leti, odvisno od njihove starosti.