Boj proti korupciji

VIDEO IN FOTO: Policija aretirala ruskega opozicijskega voditelja

M.K./STA
26. 3. 2017, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina in osrednjega opozijskega voditelja Alekseja Navalnega je policija danes aretirala med protestnim zborovanje proti korupciji, ki ga je organiziral v Moksvi.

Reutres
Aleksej Navalni je protestnike po aretaciji pozval k nadaljevanju političnih demonstracij.

Navalnega so aretirali okoli 12. ure po srednjeevropskem času. Protestniki so obkrožili policijsko vozilo, v katerega so ga strpali, in vzklikali "Sramota!" in "Izpustite ga!"Dogodek so po poročanju svetovnih medijev potrdile priče dogodka.

Poleg Navalnega je policija aretirala še okoli 130 drugih protestnikov. Na ulicah ruskih mest se je sicer zbralo več tisoč ljudi, številne pa so pridržali tudi v drugih mestih

Protesniki so poskušali s silo preprečiti, da bi ga policijsko vozilo odpeljalo. Navalni je sicer znan po organiziranju protikorupcijskih kampanj. Te so usmerjene zlasti proti visokim uradnikom, ki so blizu Kremlju.

Aleksej Navalni je bil februarja spoznan za krivega poneverbe v spornem procesu, v katerem so mu očitali, da je oškodoval neko državno podjetje. Sodišče v mestu Kirov je Navalnega obsodilo na pogojno kazen pet let zapora. Navalni je vse obtožbe zanikal in jih označil za politično motivirane. Kritiki pa so opozarjali, da skušajo oblasti s procesom onemogočiti kandidaturo Navalnega na predsedniških volitvah prihodnje leto.

Po prijetju je Navalni v sporočilu na twitterju kolege in protestnike spodbudil, da naj nadaljujejo s protestno demonstracijo.

“Fanjte, v redu sem. Ni se treba boriti, da bi me spravili ven. Nadaljujte s pohodom po Tverskaji [glavna moskovska ulica]. Naš današnji cilj je bolj proti korupciji,” je tvitnil Navalni.

Navalni je k demonstracijam pozval po objavi poročila, v katerem ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva obtožuje, da prek tajnih mrež neprofitnih organizacij vodi nepremičninski imperij. Video o poročilu si je na youtubeu ogledalo že več kot 11 milijonov ljudi, medtem pa se Medvedjev na obtožbe še ni odzval.

Na Puškinovem trgu v Moskvi se je medtem zbralo med 3000 in 4000 ljudi, ki so vzklikali "Rusija brez Putina" in "Rusija bo svobodna". "Vsa država je utrujena od tako obsežne korupcije," je povedala 50-letna Natalija Demidova in dodala, da bi moral Medvedjev odstopiti.

Proteste v Moskvi je sicer spremljalo več deset policijskih vozil in številni policisti, območje pa je preletaval tudi helikopter.

Protesti tudi v drugih ruskih mestih

Protestniki so se zbrali tudi v drugih ruskih mestih. V Novosibirsku se je protestov udeležilo okoli 2000 ljudi, v Sankt Peterburgu okoli 4000, po 1500 pa naj bi jih bilo v Krasnojarsku in Omsku v Sibiriji.

Kot je pred protesti na svoji spletni strani zapisal Navalni, naj bi se na ulice odpravili v 99 ruskih mestih, pri čemer jih 72 mestne oblasti niso dovolile. Kot razlog so med drugim navedli čiščenje cest in tudi, da so že prijavljena provladna zborovanja. Tako je danes policija pridržala številne protestnike, ki so se udeležili prepovedanih shodov.