Varnostna grožnja

Na letalih prepovedali tablične in prenosne računalnike

M.K./STA
21. 3. 2017, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Washington naj bi danes uvedel prepoved elektronskih naprav - razen telefonov in zdravstvenih aparatov - na vseh poletih v ZDA iz desetih mednarodnih letališč v državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike.

Profimedia
Prepoved zadeva vse elektronske naprave, kot so prenosni računalniki, iPadi in kamere, na krovih letal (slika je simbolična).

Pristojna ministrstva prepovedi še niso komentirala, o njih pa sta poročala jordanska letalska družba in tiskovna agencija Savdske Arabije.

Prepoved zadeva vse elektronske naprave, kot so prenosni računalniki, iPadi in kamere, na krovih letal. Naprave bi bile lahko shranjene v prostoru za prtljago. Prepoved velja za polete iz Kaira, Amana, Kuvajta, Casablance, Dohe, Rijada, Džede, Istanbula, Dubaja in Abu Dabija ter veljajo za nedoločen čas.

Ameriški mediji ob pomanjkanju uradnih informacij ugibajo, da gre za varnostni ukrep na podlagi obveščevalnih informacij.

Februarja letos je eksplozija poškodovala letalo prevoznika Daalo iz Dubaja, kmalu potem, ko je vzletelo z letališča v somalijski prestolnici Mogadiš. Preiskovalci so ugotovili, da je imel potnik ki ga je po eksploziji posrkalo skozi luknjo v trupu letala, v svojem prenosnem računalniku bombo. Pilotu letala je po eksploziji uspelo varno pristati in domnevni bombaš je bil edina žrtev. Če bi se naprava sprožila malo pozneje, ko bi letalo že doseglo potovalno višino, bi eksplozija bombe-prenosnika zagotovo uničila celo letalo.

Odgovornost za ta napad je prevzela islamska militantna skupina Al-Šabab, ki je povezana z Al-Kajdo. Ameriški obveščevalci pa so zdaj zaskrbljeni zaradi možnosti še drugih tovrstnih napadov. Kot običajno, kadar gre za informacije iz virov obveščevalnih služb, so uradniki tudi tokrat zelo redkobesedni pri pojasnjevanju podrobnosti glede vzrokov tokratne prepovedi.

V sredo bo sicer v Washingtonu potekala mednarodna konferenca držav članic koalicije proti Islamski državi (IS), ki se je udeležuje tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Minister za domovinsko varnost John Kelly naj bi o tem seznanil kongresnike, javnosti pa ne.