Napeti odnosi

Izkoristili ranljivost: kdo stoji za nacistično obarvanimi vdori?

T.L.
15. 3. 2017, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na številnih profilih na twitterju so se pojavili zapisi o nacističi Nemčiji in Nizozemski, opremljeni s svastiko in govorom turškega predsednika Erdogana.

arhiv Reporterja

Stopnjevanje retorike turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je pred dnevi Nizozemsko obtožil nacizma, v včerajšnjem govoru pa pokvarjenosti, se je preneslo tudi na družbene medijie.

Na Nizozemskem v senci spora s Turčijo danes potekajo parlamentarne volitve. Ankete največ možnosti kažejo stranki premierja Marka Rutteja in skrajnega desničarja Geerta Wildersa.

Na delu so hekerji, ki preko aplikacije tretje stranke dobijo dostop v številne twitter profile in preko njih širijo sporočilo o nacistični Nizozemski, nacistični Nemčiji, Ósmanskwm cesarstvu in turškemu predsedniku Erdogamnu. Ob zapisi se pojavlja ikona svastike, zapisom pa je imajo običajno pripeta povezava, ki vodi na posnetek Erdogana, objavljen na platformi youtube. Na napadenih profilih s "proerdogansko vsebino" se pojavlja v ozadju tudi fotografija turške zastave.

twitter
Nacistično obarvano sporočilo na twitter profilu univerze.

Med "žrtvami" turško usmerjenega hekerskega napada so poleg posameznikov tudi twitter računi Evropskega parlamenta, časnika Forbes, argentinske podružnice Starbucksa, igralke Sarah Shahi, Univerze Duke, Amnesty Internationala, podružnice podjetja Nike, ameriškega Unicef, atlanstke policije, seznam pa bi še z lahkoto dopolnjevali.

Hekerji so očitno izkoristili ranljivost aplikacije Twitter Counter, ki uporabnikom omogoča spremljanje statističnh podatkov, povezanih z njihovim twitter računom. V kolikor jo uporabljate omenjeno aplikacijo, v zavihku "nastavitve in zasebnost" izberete sekcijo "aplikacije". Tam boste lahko izklopili možnost dostopa tretjim strankam do vašega profila.