Milo Yiannopoulos

Znan desničarski provokator ostal brez službe

STA/B.K.
22. 2. 2017, 07.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanski alternativni desničar in provokator Milo Yiannopoulos je v torek odstopil s položaja urednika desničarskega medija Breitbart. To so zahtevali njegovi sodelavci zaradi videoposnetka, v katerem je zagovarjal spolne odnose z mladoletniki.

Reuters
Milo Yiannopoulos

Nedavno so na univerzi Berkeley v Kaliforniji izbruhnili nasilni protesti proti Milovem govoru, na katerem je nameraval javno oznaniti imena in priimke študentov migrantov. Zaradi tega je predsednik ZDA Donald Trump univerzi zagrozil z odvzemom proračunskih sredstev. Univerza Yiannopoulosove ksenofobne namere sicer ni hotela preprečiti, zato so pravico v roke vzeli protestniki.

Yiannopoulos, ki je homoseksualec, a pravi, da bi se mogli vsi homoseksualci skrivati pred javnostjo, trdi, da je bil v mladosti dvakrat spolno zlorabljen. Enkrat naj bi ga zlorabil celo katoliški duhovnik. Poleg homoseksualcev hudo žali tudi ženske, manjšine, druge rase ter kulture.

Ameriška desnica ga je imela doslej za simbol svobode govora, saj je levica večkrat ostro protestirala proti njegovim javnim nastopom. K Breitbartu, ultra-konservativnem medijskem portalu, ga je kot urednika leta 2014 pripeljal njegov ustanovitelj Steve Bannon, ki je danes vrhovni strateg in predsednika Trumpa v Beli hiši.

Na koncu ga sicer ni pokopala levica ampak desnica, ki je prišla do leto dni starega videoposnetka oddaje na internetu z naslovom Pijani kmetje.

Yiannopoulos in še dva v tej oddaji bentijo čez vse po spisku in 32-letni Britanec, ki je odraščal v bogastvu, je med drugim dejal, da spolni odnosi s 13-letnim fantom niso pedofilija, ker je pedofilija le, če ima nekdo spolne odnose z nekom pred puberteto. Za konservativne zagovornike svobode govora je bilo to preveč svobode in Yiannopoulos je moral odstopiti ali pa bi Breitbart ostal brez večine zaposlenih.

Zatem mu je splavala po vodi še pogodba z založnikom Simon & Shuster za knjigo spominov.