Praznični kruh

FOTO: Razstava pletenic – ne le ženske, tudi moški pečejo

M. Žnidaršič/Dolenjski list
22. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da je pletenica res lep in okusen okras vsake praznične mize, so pred kratkim znova pokazali v Prečni v mestni občini Novo mesto, kjer je omamno dišalo po pečenem kruhu.

M. Ž.
Največ je bilo pletenih src.

Na 8. državno in 12. regijsko razstavo so gospodinje iz različnih koncev Slovenije, vmes je bilo tudi nekaj moških, na ocenjevanje prinesle 75 skrbno pripravljenih pletenic. Kar 44 je bilo zlatih, tri pa so dosegle vseh 30 možnih točk. Spekle so jih Zlatka Tičar iz Dola pri Ljubljani, Helena Črne iz Črnomlja in Štefka Vidic iz Straže. Podelili so še 18 srebrnih in devet bronastih priznanj ter štiri zahvale.

Paša za oči in želodec

Pletenice so razvrstili v kategorije pleteno srce, pletenica in drugače oblikovan pleten izdelek, ocenjevali pa zunanji videz, videz sredice in skorje ter zahtevnost izdelave. 

»Koliko ljubezni in dobre volje je vpletene v najboljši praznični kruh, vemo samo ustvarjalci teh dobrot. Prav vse pletenice so odlične, morda nekatere za odtenek boljše, nekaterim pa je morda en majhen drobec manjkal. Ocenjevalci so imeli res veliko dela,« je dejala zlata Štefka Vidic, ki je tudi predsednica Društva kmečkih žena Novo mesto. To je skupaj s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto, Zvezo kmetic Slovenije in Turističnim društvom Straža pripravilo ta dogodek. Finančno jim je na pomoč priskočila novomeška občina, prostor pa kot vedno odstopila KS Prečna.

M. Ž.
Tri najboljše med najboljšimi (z leve): Helena Črne, Štefka Vidic in Zlatka Tičar.

Zbrane so nagovorili državna sekretarka Tanja Strniša, direktor KGZS Novo mesto Jože Simončič in predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule.

»Pletena srca, pletenice in ostali pleteni izdelki imajo zelo lepo obliko, so dodelani in prijetnih vonjav, izdelani z visoko mero zahtevnosti, z različnimi načini pletenja in številom nivoja kit ter estetsko, velikokrat umetniško okrašeni,« je poudarila Elizabeta Vrščaj, predsednica ocenjevalne komisije, in priporočila, da naj se še malo bolj posvetijo okusu, saj je bilo nekaj izdelkov premalo slanih in zato niso bili polnega okusa, peki, ker je bilo nekaj preveč pečenih, kar se pozna na barvi, okusu in strukturi, nekaj pa premalo, in vonju, saj je bilo nekaj premalo aromatiziranih, ter zahtevnosti glede okrasitve.