Neznanje

Pogovor pricurljal v javnost: Trump je šokiral Putina

B.K.
10. 2. 2017, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V svojem prvem pogovoru z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal sporazum o zmanjševanju jedrskega orožja, saj naj bi šlo za dogovor, ki je slab za ZDA.

Profimedia
Donald Trump

Ko je Putin omenil možnost podaljšanja sporazuma 'Novi START' iz leta 2010, je Trump utihnil, se obrnil k svojim pomočnikom in vprašal, kaj ta sporazum sploh je, poroča tiskovna agencija Reuters, ki je pridobila posnetke tajnega telefonskega pogovora.

Trump je nato Putinu odgovoril, da gre še za enega v vrsti dogovorov sklenjenih v mandatu Baracka Obame, ki so slabi za Združene države Amerike. Trump naj bi se v pogovoru prav tako hvalil o svoji priljubljenosti, še navaja Reuters.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je dejal, da je predsednik Trump sicer vedel kaj je sporazum Novi START, a se je obrnil k pomočnikom za mnenje. »Bil je zelo produktiven telefonski pogovor. Ni šlo za to, da ne bi vedel kaj je bilo rečeno. Hotel je mnenje o nečem,« je medijem povedal Spicer, ki pa podrobnosti klica ni želel komentirati.

Trump in Putin sta se sicer slišala že 28. januarja, a stališče do sporazuma ni prišlo v javnost vse do včeraj, ko se je Reuters prikopal do enournega telefonskega posnetka.

Reuters
Vladimir Putin

Kaj je sporazum Novi Start?

Sporazum Novi START je sporazum o omejevanju oboroževanja dveh največjih jedrskih sil. Od Rusije in ZDA zahteval, da do leta 2018 zmanjšata svoja nuklearna arzenala na 1550 jedrskih konic. Sporazum prav tako omejuje število pripravljenih zemeljskih in podmorniških raket ter jedrskih bombnikov.

Sporazum, ki ga je senat ZDA ratificiral leta 2010, je lahko podaljšan do leta 2021, v kolikor se strinjata obe strani. V nasprotnem primeru ne bo proizvodnje jedrskih konic urejal noben mednarodni dokument. S tem bi bil znova odprt teren za novo tekmo v jedrskem oboroževanju.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki Trumpove odločitve še ni javno komentiral, je sicer v začetku januarja v zagovoru pred odborom senata za obrambo dejal, da podpira sporazum Novi START in da se morata tako Rusija kot ZDA držati svojega dela dogovora v sporazumu.