Poročilo razkriva

Islamska država beguncem ponuja do 1000 dolarjev

B.K.
6. 2. 2017, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Islamska država naj bi beguncem zagotavljala brezplačno pot v Evropo, a le, če se pridružijo tej teroristični skupini, ugotavlja poročilo britanske proti-ekstremistične fundacije.

Profimedia
Slabe razmere v begunskih centrih po Evropi in porast ksenofobije odpirata prostor za radikalne ideje Islamske države.

Britanski proti-ekstremistični možganski trust Quilliam, v novem poročilu ugotavlja, da teroristična organizacija Islamska država novači begunce v svoje vrste z obljubami po brezplačni poti v Evropo in denarnimi nagradami za infiltriranje v begunske skupnosti v Evropi.

»Skupine kot sta Islamska država in Boko Haram rekrutirajo s pomočjo finančnih vzpodbud znotraj begunskih kampov, poleg tega sodelujejo s tihotapci in trgovci z ljudmi, da organizirajo pot do željene države azila,« piše v poročilu.

Islamska država naj bi beguncem za včlanitev v skupino, ponujala tudi do 1000 ameriških dolarjev.

Ekstremisti naj bi se infiltrirali v begunske skupnosti po Evropi. Stik z begunci navežejo v begunskih centrih, kjer jim najprej pomagajo finančno in organizacijsko, ob tem pa jih skušajo radikalizirati, še piše v poročilu.

Raziskovalci sicer opozarjajo, da ekstremisti kapitalizirajo na nesposobnosti lokalnih oblasti pri ukvarjanju z begunci. Infiltrirani ekstremisti tako nudijo pomoč, ki je ne nudijo oblasti, poleg tega pa za radikalizacijo izkoristijo tudi primere nasilja, kateremu so nekateri begunci podvrženi v državah azila.

»Glavni problem je, da so prosilci za azil obravnavani kot kriminalci, čeprav so njihovi zločini zgolj beg iz svoje države,« v poročilu navajajo britanski raziskovalci in opozarjajo, da oblasti evropskih držav še posebej slabo ravnajo z žrtvami nasilja in posilstev. Posiljene begunke so tako še dlje časa zadržane v centrih, kar sicer krši smernice za obravnavo beguncev.

Možganski trust še opozarja, da sam sum na strani prebivalcev Evrope, da so med begunci tudi ekstremisti, ustvarja negativno okolje za begunske množice in s tem odpira teren za delo Islamske države.

Islamska država naj bi se sicer bolj osredotočila na trgovino z ljudmi, ker je izgubila velik del svojega financiranja. Zaradi uspešnih vojaških operacij koalicijskih sil v Iraku in Siriji IS nima več prostega dostopa do trgovskih poti, prav tako je izgubila več naftnih vrtin.