Z in brez evra

Prihaja Evropa dveh hitrosti

B.K.
6. 2. 2017, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Evropski voditelji se bodo morali odločiti za »unijo različnih hitrosti,« ko se bodo prihodnji mesec na vrhu EU izrekli o prihodnosti unije, trdi Angela Merkel.

Reuters

Evropa dveh hitrosti je bila neformalna realnost dveh desetletij. Formalno bi bila neizogibna, če bi Velika Britanija ostala znotraj unije, a po besedah nemške kanclerke Angele Merkel, bo načrt vseeno kmalu izveden.

Evropsko unijo že dlje časa razdvajajo mnenja o tem ali se morajo vse države vključiti v polno integracijo – vključno z enotno valuto, evrom – ali lahko obstajajo za različne države različni načini in hitrosti integracije, kar pomeni tudi lastne nacionalne valute.

Profimedia
Angela Merkel

Voditelji evropske sedemindvajseterice bodo marca, ob 60. obletnici Evropske skupnosti, objavili deklaracijo. Ta bo po besedah Merklove morala vključevati tudi napoved Evrope dveh hitrosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zagotovo smo se naučili iz zgodovine zadnjih let, da bo Evropska unija postala unija različnih hitrosti, da ne bodo vsi vedno sodelovali v vseh korakih integracije,« je novinarjem povedala Merklova, ob robu vrha EU na Malti. »Mislim, da bo to tudi del Rimske deklaracije.«

STA
Bo Sloveniji bolje z evrom ali brez njega?

Merklova je še poudarila, da bo postavljen načrt za naslednjih deset let Evropske unije, ki ga je vzpodbudila kriza evroobmočja, Brexit, migracije, ukrajinska kriza in novi izzivi v obliki predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa.

Evropo dveh hitrosti so v petek sicer podprle tudi vlade Belgije, Nizozemske in Luxemburga.