Vse najboljše Bob

Na njegov rojstni dan obnovili 40 let izgubljene posnetke Boba Marleya

B.K.
6. 2. 2017, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Izgubljene kasete so v izjemno slabem stanju našli v vlažni kleti nekega hotela v Londonu. Sedaj so jih uspeli obnoviti.

Wikimedia commons
Bob Marley

Kasete, ki jih je našel čistilec med pospravljanjem hotelske kleti v severozahodnem delu Londona, vsebujejo posnetke koncertov v Londonu in Parizu med leti 1974 in 1978. Na kasetah so med drugim tudi svetovno znani komadi kot so No woman no cry, Jamming in Exodus.

Kasete je vlaga poškodovala do te mere, da so na začetku mislili, da jih ne bodo mogli obnoviti. »Bile so v groznem stanju … Nisem imel veliko upanja,« je za BBC dejal Martin Nichols, inženir zvoka iz londonskega studia White House Studios. A izmed 13 kaset so jih uspeli popolnoma obnoviti kar 10. Dve sta sicer bili prazni, ena pa je bila žal preveč poškodovana. Obnovitev je trajala eno leto in stala 25.000 britanskih funtov.

Profimedia
Grafit Boba Marleya

Marley, ki je za posledicami tumorja umrl leta 1981, bi sicer danes dopolnil 72 let. V počastitev njegovega spomina je slovenski reggeae-dub kolektiv RootsInSession, v petek 10. februarja ob 23.00, organiziral tradicionalni koncert s pomenljivim imenom Soul Rebel (duševni upornik).

V sporočilu za javnost so zapisali, da je Bob Marley »človek, ki je zabrisal rasne meje, ki je s svojo pojavo navdihnil množice ljudi po vsem svetu, ki je za svoje orožje proti vojni in korupciji uporabljal glasbo /…/ Bil je neustavljivi borec za svobodo, ki je s svojo energijo in pristopom obnorel poslušalce po celem svetu.«