Islamska tančica

Maroko prepovedal prodajo burk

B.K.
12. 1. 2017, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Maroko bi naj prepovedal prodajo islamskih tančic, ki pokrivajo celotno telo. Razlog naj bi bil varnostni.

Profimedia

Čeprav maroška vlada prepovedi ni potrdila pa nekateri lokalni mediji poročajo, da so prodajalci islamskega tekstila v ponedeljek dobili jasno navodilo od ministrstva za notranje zadeve, da morajo burke (tančice, ki prekrivajo celotno telo) odstraniti iz prodaje, poroča časnik New York Times.

Maroko, ki je večinsko muslimanska država, skuša negovati bolj zmerno islamsko kulturo. Razlog za to je najbrž porast nasilja povezanega z islamom, ki je sicer v tej severnoafriški državi redko.

Relativno malo žensk v Maroku nosi burko, ki je bolj popularna v konservativnejših islamskih državah kot sta denimo Afganistan ali Saudova Arabija.

Prepoved je sicer že požela nekaj kritik. Konservativni pridigar in politik Hammad Kabbadž je na svojem facebook profilu prepoved že obsodil: »To je nesprejemljivo. Gre za perverzno obnašanje javne oblasti.«

Spet drugi pa prepovedi ne vidijo kot zelo problematične. »Načeloma sem proti kulturi prepovedovanja, a potrebno je vedeti, da notranje ministrstvo ni prepovedalo hidžaba ali nikaba ampak burko. In burka ni del maroške kulture,« pravi novinar Ali Anouzla.

Več o razliki med različnimi islamskimi tančicami si preberite v tem prispevku.