Previdno

Pestrih 24 ur: dež, poledica, veter in sneg

T.L.
12. 1. 2017, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jutro se ne bo začelo s snegom, ampak zaradi otoplitve z dežjem, sneg pa ni izključen niti na Primorskem. Ob še vedno nizkih temperaturah in kasnejšem snegu so okoliščine idealne za poledico, zato bo na cesti potrebna velika previdnost.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Mraz ne popušča in tudi danes smo se zbudili v jutro, v katerem so prevladovale izjemno nizke temperature. V tolažbo: petkovo jutro bo toplejše, smo izvedeli na Agenciji za okolje (Arso), vendar pa bo vremensko dogajanje precej pestro: v naslednjih 24 urah lahko pričakujemo veter, dež, poledico in nazadnje tudi sneg, ki bo dosegel nižine, kjer bo zapadlo lahko do 10 centimetrov snega. V Julijskih Alpah bo lahko nekoliko obilneje in bi lahko zapadlo 40 centimetrov snega. Na Primorskem bo pihala burja od petka zvečer do sobote zjutraj.   

Jutro se ne bo začelo s snegom, ampak zaradi otoplitve z dežjem. Ob še vedno nizkih temperaturah in kasnejšem snegu so okoliščine idealne za poledico, zato bo na cesti potrebna velika previdnost.

Pestro vremensko dogajanje pa podrobneje pojasnjujejo na Agenciji za okolje, kjer zapišejo, da se nad zahodno in srednjo Evropo ter nad severnim Sredozemljem vzpostavlja pas močnih zahodnih višinskih vetrov. Območje visokega zračnega pritiska nad južno Evropo slabi, od zahoda priteka k nam toplejši in bolj vlažen zrak iznad Atlantika. V petek se bo višinska dolina s hladnim zrakom vdrla nad zahodno Sredozemlje, nad severnim Sredozemljem pa se bo poglabljal ciklon, ki bo našim krajem prinašal padavine.

www.meteo.si
Animacija 1: simulacija vrste padavin - od četrtka, 12.1. do sobote, 14.1.2017.

Otoplitev po obdobju mrzlega vremena je ponavadi zapleten proces za napovedovanje. V zadnjem tednu so se tla zelo ohladila in kar globoko zmrznila. Hladni zrak, ki se je nabral po nižinah, lahko spiha samo močan veter. V krajih, ki so v zatišju pred jugozahodnikom (Idrijska, Koroška, ipd.), ostaja hladen zrak lahko dan ali celo več po tem, ko ga je drugod veter že spihal. Tudi drugod se zamrznjena tla ne bodo kaj dosti segrela niti ob dotoku toplejšega zraka.

Sneg na Primorskem ni izključen

Ko se bodo začele pojavljati prve padavine v četrtek sredi dneva, bo meja sneženja razmeroma nizko in ni izključeno, da bo snežilo tudi na Primorskem. Nato se bo meja sneženja dvigala, ker bo iznad Sredozemlja dotekal toplejši zrak. Padavine se bodo zvečer in v noči na petek postopno širile v notranjost Slovenije. Zaradi podhlajene podlage bo prehodno lahko ponekod nastajala poledica. Žled v širšem obsegu bo sicer manj verjeten, led pa se predvidoma ne bo dolgo nabiral, saj se bodo predmeti in drevesa hitreje segrevali kot tla.

V petek popoldne meja sneženja do nižin

V petek proti poldnevu in zgodaj popoldne se bo od severa začelo hladiti in meja sneženja se bo postopno spustila do nižin. Najkasneje bo začelo snežiti južno od Ljubljane ter v notranjosti Primorske. 

Težava pri napovedi količine padavin v primeru sredozemskih ciklonov je, da so le-ti razmeroma majhni, zato je težko točno napovedati njihovo natančno lego. Že majhne razlike med napovedano in dejansko lego ciklona se lahko odražajo v večji razliki napovedane vrste in količine padavin pri nas. 

Trenutni izračuni predvidevajo, da bo skupna količina padavin (dežja in snega) ob tem dogodku predvsem v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije znašala od 20 do 50 litrov/m2, lokalno v hribovitem svetu tudi več, piše na strani Arsa. Od petka opoldne do sredine noči na soboto, ko bo sneženje ponehalo, bo po trenutnih izračunih v večjem delu Slovenije po nižinah zapadlo od 10 do 20 cm, v višjih legah pa tudi več snega.