Džihadisti grozijo

Strašljiva poslanica Islamske države pred pričakovanjem novega leta

M.K.
29. 12. 2016, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skrajna skupina, ki podpira Islamsko državo, je v sredo pozvala svoje džihadistične pripadnike, naj v času božično-novoletnih praznikov po vsej Evropi izvajajo napade na tržnicah in bolnišnicah, muslimane pa pozvala, naj se čimbolj oddaljijo od krščanskih slovesnosti.

You Tube / zajem zaslonske slike

Grožnja sledi poostrenim varnostnim ukrepom evropskih oblasti po napadu v Berlinu, v katerem je napadalec s tovornjakom zapeljal v množico ljudi na božičnem sejmu in ubil 12 ljudi. Odgovornost za ta pokol je že prevzela Islamska država (IS).

Fundacija Nashir Media, ki podpira IS, je  svoje sporočilo objavila na svetovnem spletu, opremila pa ga je z nazornimi slikami svojih borcev s puškami in noži, dedkom Mrazom in novoletno jelko.

"Njihove slovesnosti, druženja, klubi, tržnice, gledališča, kinodvorane, trgovska središča in celo njihove bolnišnice so za vas popolne tarče," poudarjajo v elektronskem sporočilu islamističnih volkov samotarjev v Evropi.

V sporočilu je še pisalo, da "bo Islamska država zamenjala ognjemete z eksplozivnimi pasovi in eksplozivnimi napravami, kar bo njihovo prepevanje in ploskanje spremenilo v jok in žalovanje." 

Sporočilo je podobno tistemu, v katerem je predstavnik te skupine Abu al-Hassan al-Muhajer v začetku decembra pozval k napadom na turške konzulate in veleposlaništva. Turčija je postala izbrana tarča napadov zato, ker podpira sirske upornike v boju proti IS.