Oborožen in nevaren

Krvoločni terorist je še na begu! Prijeli napačnega

G.G.
20. 12. 2016, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policija je po zaslišanju osumljenca za včerajšnji teroristični napad na božičnem sejmu v Berlinu priznala, da ne gre za napadalca, ki je sedel za volanom tovornjaka.

Reuters
Še vedno ni znano, kdo je vozil tovornjak.

Najprej je zaslišani 23-letni pakistanski prosilec za azil, ki je v Berlin prišel v začetku leta, zanikal, da bi bil vpleten v napad, nato pa je to potrdila še policija.

»Imamo napačno osebo,« je sporočila policija in opozorila javnost, da je storilec še na begu in da je lahko oborožen in nevaren. Na oblačilih osumljenega 23-letnika tudi niso našli sledi krvi. Glede na to, da je bil poljski šofer tovornjaka umorjen (ustreljen in zaboden), bi morali pri osumljencu naleteti na sledi.

Vse je že kazalo, da je policija s pomočjo očividca prijela storilca, a zdaj kaže, da se je le ta izmuznil. 

Reuters
V napadu je umrlo 12 ljudi, 49 pa je ranjenih.

Voznik tovornjaka je včeraj okoli 20. ure s hitrostjo okoli 60 kilometrov na uro zapeljal med stojnice v bližini znamenite katedrale Kaiser-Wilhelm. Pred sabo je podiral stojnice in ljudi. Njegovo dejanje je bilo namerno, kar je potrdila že policija, že prej pa je več očividcev dejalo, da voznik ni zaviral. Po kakšnih 80 metrih se je ustavil. Umrlo je 12 ljudi, 48 je poškodovanih.

Voznik je nato pobegnil, policija pa je na sopotnikovem sedežu našla truplo 37-letnega poljskega državljana, ki ga je napadalec ustrelil. Za zdaj še ni jasno ali se je tovornjak res pripeljal iz Poljske, ali pa ga je terorist ugrabil na poti iz Italije v Berlin, kot je to medijem povedal lastnik prevozniškega podjetja Ariel Zurawski, ki pred napadom več ur ni mogel stopiti v stik s šoferjem, sicer njegovim bratrancem, za katerega jamči, da ni imel ničesar z napadom. 

Preiskava v begunskem centru

Posebne enote nemške policije so v zgodnjih jutranjih urah začele s preiskavo  v begunskem centru na nekdanjem berlinskem letališču Templehof, kjer je bil nastanjen osumljenec bival v zadnjih mesecih. Zaslišali so štiri osebe, nikogar pa niso prijeli.

Prehitra v sodbi je bila celo preudarna nemška kanclerka Angela Merkel. Teroristični napad je "verjetno zagrešil prosilec za azil" je dejala kanclerka dodala, da je bil "to zelo težek dan." "Vem, da bomo težko prenesli, če se bo potrdilo, da je napad izvedla oseba, ki je od Nemčije zahtevala zaščito in azil," je povedala Merklova in izrekla sožalje sorodnikom žrtev ter napovedala, da bo še danes obiskala kraj napada. 

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere se je že pred tem zavzel za to, da božični sejmi v Nemčiji ob ustreznih varnostnih ukrepih ostanejo odprti. "Ne glede na to, kaj bomo ugotovili glede motivov in namenov napadalca, si ne smemo pustiti vzeti svoje svobode," je zapisal de Maiziere. Okoli božičnega sejma v Dersdnu so denimo za varnost obiskovalcev že postavili betonske ovire. BBCjeva poročevalka Jenny Hill pa prek tviterja sporoča, da podobne ukrepe sprejemajo tudi v drugih nemškim mestih z večjimi božičnimi sejmi.

Reuters
Polaganje cvetja v bližini kraja, kjer se je zgodil teroristični napad.

Podobnosti z napadom v Nici

Teroristični napad v Berlinu je podoben napadu v Nici. Spomnimo, med praznovanjem dneva padca Bastilje 14. julija je 31-letni državljan Francije tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel zapeljal v množico ljudi. Umrlo je 84 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela teroristična organizacija Islamska država.