Pred vsemi

VIDEO: Skrušena Hillary Clinton priznala: Nisem več hotela iz hiše

T.L.
17. 11. 2016, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvič po bolečem porazu na predsedniških volitvah je na uradnem dogodku spregovorila Clintonova.

Reuters
Hillary Clinton o težkih trenutkih po porazu.

Hillary Clinton se je po bolečem porazu na predsedniških volitvah prvič pojavila na uradnem dogodku, in sicer dogodku fundacije Children’s Defense Fund v Washingtonu, nedaleč od Bele hiše, kamor januarja ne bo vstopila kot predsednica ZDA.

Hillary je priznala, da je zanjo nastop na dogodku zelo poseben, saj je bila z možem na tem dogodku tudi leta 1992, takoj po njegovi izvolitvi v Belo hišo.

Čeprav je Clintonova v govoru izpostavila neustrašne in odločne otroke, ki se v življenje soočajo z različnimi izzivi in jih uspešno premagujejo, ob tem ni pozabila tudi na svoj osebni poraz.

O volitvah je dejala: "Priznam, da mi ni bilo najlažje priti na ta dogodek danes. V tem tednu je bilo kar nekaj trenutkov, ko sem se hotela le 'zavleči' na kavč z dobro knjigo ali našimi psmi in nikoli več zapustiti hišo".

Nadaljevala je, da če kdo ve, kako se pobrati s tal in se postaviti na noge ter se "spraviti k delu", je to njena gostiteljica večera, Marian Wright Edelman. Ko te zbijejo, se dvigneš, je dejala Clintonova. "Vem, da ste številni globoko razočarani nad rezultati teh volitev. Jaz sem tudi ... bolj kot lahko kakor koli izrazim." Dejala je, da na volitvah ni šlo za eno osebo, ampak za celotno državo.

Med govorom je še dejala: "Vem, da se je v zadnjem tednu veliko ljudi spraševalo, ali je Amerika še vedno država, za kakršno smo jo imeli. Razlike, ki so se pokazale v teh volitvah, so globoke. Vendar, prosim, poslušajte me, ko rečem: Amerika je vredna, naši otroci so vredni. Verjemite v našo državo, borite se za naše vrednote in nikoli, nikoli ne prenehajte."

Clintonova – njen govor se je sicer osredotočal predvsem na otroke, revščino, katere skupine najbolj prizadene revščina – z imenom ni omenila Donalda Trumpa. Sicer pa je Clintonova udeležbo na dogodku potrdila že pred predsedniškimi volitvami in njenem porazu.

Marian Wright Edelman in Clintonova imata burno preteklost, česar pa na odru ni bilo videti. Clintonova je že leta 1973 začela delati za Children’s Defense Fund. Mož Edelmanove, Peter Edelman, pa je v času predsedovanja Billa Clintona po poročanju Washington Posta nasprotoval zakonu o socialni pomoči, ki ga je podpisal predsednik. Zamera se je vlekla dolga leta: še leta 2008, v času predsedniške kampanje Hillary Clinton, je Peter Edelman za zakonca Clinton dejal, da "nista  prijatelja politike".