Ogorčeni državljani

Država vzdržuje begunca, njegove štiri žene in 22 otrok

J.P.
26. 10. 2016, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Novica je bila sprejeta z ogorčenjem: sirski begunec koristi socialno pomoč za svoje štiri žene in 22 otrok, ki jih ima z njimi.

Profimedia
Poligamija v muslimanskem svetu ni prepovedana. Moškemu je dovoljeno imeti do štiri žene, če mu to dovoljujejo finance (fotografija je simbolična).

Ghazia A. – njegovo ime ni bilo razkrito v celoti – je iz Sirije v Nemčijo preko Turčije pobegnil leta 2015. Z njim so se na pot odpravile njegove štiri žene in 23 otrok. Ena od njegovih hčera se je od takrat poročila, danes živi v Saudovi Arabiji.

Poligamija v muslimanskem svetu ni prepovedana. Moškemu je dovoljeno imeti do štiri žene, če mu to dovoljujejo finance. V Nemčiji temu pač ni tako, vendar država vseeno financira njegov klan. Ghazia je moral le izbrati eno od svojih žena, ki je postala njegova 'uradna žena', preostale tri pa je oblast priznala kot njegove partnerice.

Nemški državljani so novico na družbenih omrežjih sprejeli z ogorčenjem.

49-letni Ghazia s svojo 'uradno ženo' Twasif in njunimi petimi otroki živi v nemškem mestu Montabaur, domačem kraju pilota Andreasa Lubitza, ki je lani letalo letalske družbe Germanwings strmoglavil v francoske Alpe in pokončal 148 ljudi na krovu.

Preostale žene so morale zbrati svoje otroke in se preseliti v okoliške skupnosti.

Nima časa

Eden od njegovih sosedov je za Bild dejal, da je pogosto odsoten, ker obiskuje svoje druge družine. Ghazia je za taisti mediji pojasnil, da mu njegova veroizpoved narekuje, da vsem svojim družinam posveti enako količino časa.

Sicer ni znano, koliko država letno izplača družini; po spletu krožijo neuradni izračuni, ki kot letni prejemek navajajo vsoto 360.000 evrov.

Ghazia je za prej omenjeni mediji dejal, da bi si sicer z veseljem sam služil denar, a mu družinske obveznosti tega ne dopuščajo.