Medijski gigant

Posel leta: AT&T v prevzem Time Warnerja

M.K./STA
23. 10. 2016, 17.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriški telekomunikacijski operater AT&T bo prevzel medijski konglomerat Time Warner za 85,4 milijarde dolarjev oz. ob upoštevanju dolga za 108,7 milijarde dolarjev, sta objavili družbi.

Profimedia
AT&T je imel lani 147 milijard dolarjev prihodka, Time Warner pa 28 milijard dolarjev. Posel bo daleč največji prevzem letos.

Prevzem morajo potrditi še regulatorni organi in delničarji Time Warnerja, zaključen pa naj bi bil do konca leta 2017.

AT&T bo glede na dogovor za delnico Time Warnerja plačal 107,50 dolarja, od tega polovico v denarju in polovico v delnicah. Skupna nakupna cena bo tako znašala 85,4 milijarde dolarjev. Ob upoštevanju dolga, ki ga bo prevzel AT&T, pa je posel ovrednoten na 108,7 milijarde dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posel sta v soboto zvečer soglasno podprli upravi obeh družb, potrebno pa je še soglasje ameriških regulatornih organov in delničarjev Time Warnerja.

Novo podjetje bo po informacijah ameriškega časnika Wall Street Journal vodil predsednik in glavni izvršni direktor AT&T Randall Stephenson, glavni izvršni direktor Time Warnerja Jeff Bewkes pa naj bi v družbi ostal še v prehodnem obdobju po sklenitvi posla.

Profimedia
"Gre za popolno ujemanje dveh podjetij s komplementarnimi močmi, ki bi lahko prineslo nov pristop k delovanju medijske in komunikacijske industrije," je v izjavi zapisal Randall Stephenson.

Bewkes je dejal, da bo prevzem strankam zagotovil nove načine dostopanja do vsebin Time Warnerja. "To je naravno ujemanje dveh družb, ki sta z inovacijami oblikovali sodobno medijsko in komunikacijsko krajino," je povedal.

Time Warner je ameriška multinacionalka, ki ima med drugim v lasti televizije CNN, TNT in HBO ter filmske studie Warner Bros. V zadnjih letih je oddelila nekaj pomembnih divizij, med njimi družbe Time Inc., ki izdaja revijo Time Magazine, AOL in Time Warner Cable.

AT&T je drugi največji ponudnik brezžičnega dostopa do spleta in tretji ponudnik kabelske televizije v ZDA. Lani je kupil ponudnika satelitske televizije DirectTV za 48 milijonov dolarjev in si želi dodatnih možnosti za svoje uporabnike pametnih telefonov, ki so tudi naročniki na televizijske storitve.

AT&T je imel lani 147 milijard dolarjev prihodka, Time Warner pa 28 milijard dolarjev. Posel bo daleč največji prevzem letos. Doslej je bil na vrhu Bayerjev prevzem Monsanta za 66 milijard dolarjev.