Nevarnost napada

Rusija državljane pozvala, naj si poiščejo zaklonišča

J.P.
14. 10. 2016, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po pozivu k vrnitvi v domovino še televizijski prispevek, v katerem voditelj državljanom svetuje, naj si poiščejo zaklonišča.

STA
Vladimir Putin naj bi včeraj ruske državljane pozval, naj se čim prej vrnejo v Rusijo.

Včeraj smo pisali, da je Rusija svoje državljane pozvala, naj se vrnejo v zavetje domovine. Prvotnemu in ne ravno javnemu pozivu je sledil prispevek na moskovski televiziji NTV, ki je v državni lasti. »Če se bo že zgodilo nekega dne, bi vsak od vas moral vedeti, kje je najbližje zaklonišče. Najbolje, da ga takoj poiščete,« je srhljivo svarilo izustil voditelj Evgenij Kiseljov, nato pa jih napel Združenim državam Amerike in dve ure svaril pred konfliktom, ki bi lahko dobil »jedrske razsežnosti«.

Profimedia
Ruska vojska je že napovedala obsežne vojaške vaje (fotografija je arhivska).

Zatišje pred nevihto?

V Rusiji so zadnjih nekaj tednov posvetili množični vaji, v kateri je sodelovalo kar 40 milijonov državljanov, da bi se pripravili na jedrski holokavst, ruska vojska pa je oznanila, da bo v pripravi na svetovni konflikt vadila po vsej državi.

Guverner Sankt Peterburga je ljudstvu že obelodanil, kakšne odmerke kruha lahko pričakujejo v primeru, da bi bila Rusija napadena – 300 gramov za 20 dni, Kremlin pa kopiči orožje v enklavi Kaliningrad v bližini meje s Poljsko.

Rusija se je pred kratkim sicer zaobljubila, da bo sestrelila vsako ameriško vojaško letalo, ki bi si v Siriji drznilo napasti sile sirskega predsednika Bašarja al Asada.