Nova taktika

Džihadisti v lovu na mladoletne: Smrt naj sejejo doma

T.L.
12. 10. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nič več vabil v Sirijo, pripadniki Islamske države želijo, da se mladi razstrelijo na domačih tleh. Ranljivi mladi so za tovrstne pozive dovzetni, opozarjajo belgijske oblasti.

Fotografija je simbolična

Pripadniki Islamske države so prevzeli novo taktiko: simpatizerje ne pozivajo več, da se jim pridružijo v bojih v Siriji, ampak od njih želijo, da ostanejo doma in izvedejo samomorilski napad na domačem teritoriju, opozarjajo belgijske oblasti.

"Mladih ljudi ne pozivajo več v Sirijo, ampak k napadom v državah, v katerih živijo," je po pisanju flamskega Het Nieuwsblad dejal Eric Van Der Sypt, tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva. Dodaja, da gre za "nov trend, novo taktiko" Islamske države, ki vzbuja "resno zaskrbljenost".

Na mladoletnike je mogoče relativno hitro vplivati in posledično tudi radikalizirati v vrste teroristov. "Težko jih je nadzorovati. In tudi, če jih ujamemo, je mladoletne osebe težko kaznovati," dodaja tiskovni predstavnik.

Uničenje in smrt naj sejejo doma

Novačenje mladih džihadistov običajno poteka preko družbenih omrežij, najpogosteje preko aplikacije Telegram. "Preko teh kanalov mladim 'operejo možgane' in so prej ali slej pripravljeni na akcijo," je po poročanju Russia Today dejal Eric Van Der Sypt. Zdaj teroristi mlade džihadiste pozivajo, naj uničenje in smrt raje sejejo na domačih tleh. Islamska država (IS) želi v Belgiji v svoje vrste pritegniti predvsem 16- in 17-letnike obeh spolov.

Ob tem je predstavnik navedel primer belgijskega imama, ki se je znašel na naslovnicah, ko je njegov mladoletni sin priznal, da ga je rekrutirala Islamska država in da je načrtoval napade na kristjane na belgijski zemlji.

Imamovega sina je rekrutiral Rachid Kassim, ki ga evropske varnostno-obveščevalne službe že dobro poznajo.