Policijsko nasilje

FOTO: Policija v Charlottu s solzivcem nad protestnike

M.K./STA
23. 9. 2016, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V prestolnici Severne Karoline Charlotte v ZDA so se v četrtek zvečer nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju. Več sto protestnikov je nasprotovalo prepovedi zborovanja. Policija pa je proti protestnikom, ki so zablokirali glavno avtocesto, uporabila tudi solzivec in gumijaste naboje.

Profimedia

Kljub temu, da je guverner Severne Karoline razglasil izredne razmere v državi in na ulice poslal nacionalno gardo, se je tudi minulo noč na ulicah Charlotta zbralo več sto protestnikov. Razen incidenta s protestniki, ki so zablokirali avtocesto, pa so protesti potekali večinoma mirno.

Profimedia

Protestniki zahtevajo, naj policija objavi posnetke smrti 43-letnega Keitha Lamonta Scotta, ki ga je v torek zvečer ubil policist. V tem primeru ni šlo za običajno ustrelitev temnopoltega osumljenca s strani belega policista, saj sta bila oba črna.

Policisti so posredovali v nepovezanem primeru, vendar ustrelili 43-letnika ob trditvah, da je bil oborožen in ni hotel odložiti pištole. Priče dogodka trdijo, da policisti spet lažejo, ker je imel Scott v rokah le knjigo.
Zaradi njegove smrti je mesto Charlotte v torek in sredo zvečer prestalo hude rasne nemire. Skupine nasilnih protestnikov so napadale tudi novinarje, razbijale vse kar jim je prišlo pod roke in požigale. Policija je aretirala 44 ljudi, ena oseba je bila huje ranjena s strelnim orožjem, vendar ne s strani policije. Moški je potem v četrtek podlegel ranam.

Profimedia

Guverner Severne Karoline Pat McCrory je v četrtek poslal na ulice Charlotta nacionalno gardo in vsaj uvodoma divjanja ni bilo. Položaj bi se verjetno hitreje umiril, če bi policija objavila posnetke incidenta in razgnala dvome v to, kaj se je dejansko zgodilo. Šef mestne policije Kerry Putney je v četrtek razočaral novinarje in zavrnil objavo video posnetkov, ker bi to spodkopalo preiskavo.

Dejal je, da na podlagi posnetkov ni mogoče dokončno dokazati ali je Scott naperil pištolo proti policistu. Policija je sicer posnetke pokazala za zaprtimi vrati družinskim članom pokojnega, ki so povedali, da se ne vidi, kaj natančno je imel Scott v roki. Protesti se bodo nadaljevali, dokler policija ne bo objavila posnetkov. Velika podjetja kot so Bank of America, Wells Fargo in Duke Energy so v četrtek zaposlenim naročila, naj ostanejo doma in ne hodijo v center mesta.

Profimedia

Charlotte je le zadnje v nizu ameriških mest, kjer so temnopolti osumljenci padli pod streli policistov, čeprav neoboroženi. Baltimore, Milwaukee, Chicago, New York, Ferguson in tako naprej ter prejšnji petek tudi Tulsa v državi Oklahomi. Tam je temnopoltega osumljenca v hrbet ustrelila bela policistka, ki so jo v četrtek obtožili uboja prve stopnje in ji grozi kazen od štirih let zapora pa vse do dosmrtnega zapora.

Ker ni dosledno sledil navodilom, ga je policistka ustrelila

Betty Shelby je prejšnji petek šla posredovat po klicu zaradi nasilja v družini. Na poti je sredi ulice naletela na vozilo in 40-letnega temnopoltega Terenca Crutcherja. Hotela ga je aretirati, vendar je ni ubogal. Sama svoje kamere v vozilu ni vklopila, razplet pa je posnela kamera v drugem policijskem vozilu, ki je prispelo na pomoč.

Twitter

Na posnetku, ki so ga v Tulsi za razliko od Charlotta objavili in v mestu ni nikoli bilo nasilnih protestov, je videti Crutcherja kako se oddaljuje od policistke z dvignjenimi rokami in gre proti svojemu avtomobilu. Okrog njega so se začeli zgrinjati tudi drugi policisti in je dal roke na vozilo, ko je počil strel. Policistka je vanj izstrelila le en naboj, ki je bil usoden.

Kasneje je trdila, da se je bala za svoje življenje, ker je ni ubogal in je hodil proti avtomobilu, pri čemer ni vedela ali gre po pištolo. Policisti so potem medijem navrgli kost, da je bil Crutcher v preteklosti kaznovan zaradi mamil, ki so jih tudi tokrat našli v vozilu in nekatere televizije, kot je CNN, so postale pozorne. Policija tovrstne navedbe pogosto uporabi, ko želi v javnosti ustvariti mnenje, da je ustreljeni nevarna oseba.

Policistka v času incidenta ni vedela, če je osumljenec nevaren ali ne, zato so takšne informacije po dogodku povsem zavajajoče. Tožilstvo je to upoštevalo pri odločitvi za obtožnico po ogledu posnetka, kjer se jasno vidi, da Crutcher v tistem trenutku ni predstavljal nevarnosti za nikogar. Roke je imel v zraku, okrog njega pa so bili tudi drugi policisti.

Betty Shelbey je delala kot policistka šele od leta 2011 in tožilstvo meni, da ni ravnala razumno oziroma se je odzvala pretirano čustveno. Pred sodiščem v Tulsi se je v četrtek zbralo nekaj protestnikov, ki niso bili zadovoljni z obtožnico. Zahtevajo obtožbo za naklepni umor, vendar mirno brez nasilja.