Razburjenje

Kolinda prodala svoj glas?

lt
13. 9. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kolinda Grabar Kitarović je po tem, ko je obkrožila svojo izbiro, v roke vzela mobitel in z njim fotografirala volilni listič. Južni sosedi so razburjeni, saj takšne fotografije nastajajo v primeru prodajanja glasov.

Facebook
Med kršitelji volilnega molka tudi hrvaška predsednica.

Hrvaška predsednika Grabar Kitarović si je zaradi fotografije, na kateri z mobilnim telefonom fotografira svoj volilni listič, prislužila kritike in graje hrvaške javnosti. Na videz nedolžno dejanje je namreč lahko način, kako posamezniki, ki so prodali svoj glas, to dokažejo tistemu, ki ga je od njih kupil.

Hrvaška volilna komisija je pred volitvami izrecno opozorila volivce, da uporaba mobilnega telefona na volilnem mestu ni primerna, kot ni primerno fotografirati volilnih lističev. Grabar Kitarović pa je storila prav to.

»S kršenjem predpisov je predsednica Republike Hrvaške resno ogrozila integriteto volilnega procesa. Takšno obnašanje ne bi smelo postati vzor za druge. Sicer ne verjamemo, da predsednico kdo nadzoruje, vendar se takšni dokazi uporabljajo v primerih kupovanja glasov,« so na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook zapisali v nevladni organizaciji GONG.

Največ kršitev z esemesi

Volilna komisija je sicer ocenila, da je bilo število kršitev volilnega molka primerljivo s tistim na volitvah lani. Državljani so se pritožili, da so konec tedna v poštne nabiralnike dobivali volilne lističe, nekateri so prijavili SMS-sporočila, v katerih so jih nagovarjali kateremu kandidatu naj dajo preferenčni glas.

»Volivci se morajo svobodno odločiti, za koga bodo glasovali. Morajo imeti tudi možnost, da se o tem mirno odločijo,« je povedala predsednica hrvaške volilne komisije Vesna Fabijančić Križanić.