Dogovor

Začeli evakuacijo iz sirskega mesta Daraja

M.K./STA
26. 8. 2016, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V oblegano sirsko mesto Daraja so danes vstopila prva reševalna vozila in vozila Rdečega polmeseca, potem ko so sirski režim in uporniki v četrtek dosegli dogovor o evakuaciji več tisoč upornikov in civilistov iz mesta.

Twitter
Po navedbah sirskega vira bi evakuacija lahko trajala štiri dni.

Po evakuaciji bo v mesto vstopila sirska vojska. Iz Daraje bo v mesto Idlib, ki je v rokah upornikov, odšlo 700 borcev, okoli 4000 civilistov pa bodo namestili v sprejemne centre na območju pod nadzorom režimskih sil v okolici Damaska, poroča britanski BBC. Uporniki bodo lahko obdržali osebno orožje, preostalo orožje pa bodo morali predati sirski vojski.

Po navedbah sirskega vira bi evakuacija lahko trajala štiri dni.

Eden od aktivistov, ki so delovali v mestu, je po poročanju BBC dejal, da so se razmere v njem poslabšale do te mere, da je nevzdržna. "To smo prenašali štiri leta in ne moremo več," je poudaril.

Danes se bosta v Ženevi na pogovorih sešla ameriški državni sekretar John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov, ki bosta skušala doseči dogovor glede od vojne razdejane Sirije. Pričakovanja pred srečanjem sicer niso bila prevelika, pozitivno naj bi bilo že to, da se ministra sestajata.

Darajo so zadnja štiri leta oblegale režimske sile. Junija je v mesto prispel konvoj tovornjakov s hrano, ki je tja pripeljal prvo pomoč po začetku obleganja tega kraja konec leta 2012.

Daraja, ki je od središča Damaska oddaljena le 15 minut vožnje, je bila med prvimi kraji v Siriji, kjer so leta 2011 izbruhnili protivladni protesti.

Twitter
Še zadnje slovo na grobu padlega tovariša pred evakuacijo iz mesta Daraja.