Pod ruševinami ujete družine

VIDEO in FOTO: Grozljive številke: v nočnem potresu 73 mrtvih

T.L.
24. 8. 2016, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

O silovitosti potresa priča tudi podatek, da so se v 100 kilometrov oddaljenem Rimu stavbe tresle tudi 20 sekund.

Reuters
Bojijo se, da je pod ruševinami ujetih še veliko ljudi.

Silovit potres, ki je z močjo 6,2 prizadel osrednji del Italije, je zahteval še več smrtnih žrtev. Po zadnjih podatkih, ki jih povzema STA, naj bi umrlo najmanj 73 ljudi. Fotografije razdejanja kažejo, da so razmere na območju težke, smrtnih žrtev pa bo najverjetneje še več in njihovo število iz ure v uro narašča. 

Najhuje so prizadeti kraji Amatrice, Accumoli in Pescara del Tronto, kjer je po poročanju medijev videti kot po bombnem napadu. Amatrice in Accumoli sta skoraj povsem uničena. Veliko škodo je potres povzročil tudi v vasici Arquata.

S tem pa nočne more za prebivalce prizadetih območij še ni bilo konec in so se tla po prvem potresu še večkrat močno stresle. In se še lahko, saj tudi močnejši sunki v prihodnjih urah niso izključeni. Seizmolog Andrea Tertulliani je za BBC povedal, da bo sledilo še precej sunkov, ki pa bodo manj intenzivni. "Ni pa mogoče izključiti, da se ne bi znova ponovil enako močan potresni sunek.

Prvi sunek je udaril z močjo 6,0 ob 3.36 po srednjeevropskem času. Žarišče se je bilo po poročanju italijanskih medijev nahajalo v bližini mest Accumoli in Amatrice v Rietiju. Tla naj bi po prvem sunku stresla še več kot 50-krat. 

Reuters
Popotresno uničenje.

Stavbe so se po 20 sekund tresle tudi v Rimu 

O intenzivnosti potresa, ki je prebivalce prizadetih območjih presenetil med spanjem, priča tudi podatek, da so se 20 sekund dolgi potresni sunki čutili tudi v Rimu, ki je od središča potresa oddaljen okoli 100 kilometrov. 

Mesto Amatrice je odrezano od preostalega sveta, saj so cesten povezave prekinjene. Polovico mesta je izginila, ljudje pa so ujeti pod ruševinami. Po potresu se je sprožil še plaz, bojijo se, da se bo zrušil most, je župan Sergio Perozzi povedal za radio RAI.  

Reuters
Popotresno uničenje.

Sabrina, ki je preživela potres, je za BBC z vznemirjenim glasom pripovedovala: "Doma sem spala z družino in nisem mogla odpreti vhodnih vrat." Da pa ji je nato uspelo in je kar brez oblačil stekla na cesto z možem in hčerkami. Pretresena je dodala, da kaj podobnega še nikoli ni videla ali doživela. 

Reuters
Pogled na opustošeno območje.